Şırnak'ın İdil ile Mardin'in Midyat ilçeleri arasındaki karayolunda, yeterli trafik işareti, ışık ve alt-üst geçidin bulunmaması nedeniyle son üç yılda 12 çocuk araç çarpması sonucu hayatını kaybetti. İdil'in Atakent mahallesinden geçen yolda yaşanan bu kazalar, ailelerin yetkililere yaptığı başvurulara rağmen önlenemedi.

Son Üç Yılda 12 Çocuk Öldü

Son üç yıl içinde, bu yolda araç çarpması sonucu 10 çocuk yaralandı ve en az 12 çocuk hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden çocuklar arasında Lokman Temiz (14), İslam Temiz (13), Kader Denker, Umut Kaya (5), Gül Çakar ve Muhittin Acet bulunuyor. En son olay, 10 Mayıs'ta yoldan karşıya geçmeye çalışan 5 yaşındaki Umut Kaya'nın araç çarpması sonucu ölmesiyle gerçekleşti.

Edirne'deki Trafik Kazasında 16 Yaşındaki Genç Yaşamını Yitirdi Edirne'deki Trafik Kazasında 16 Yaşındaki Genç Yaşamını Yitirdi

Ailelerin Çağrıları Cevapsız Kaldı

MA'nın haberine göre, çevrede yaşayan ailelerin duruma karşı yaptıkları başvurulara herhangi bir yanıt verilmedi. Aileler, durumu protesto etmek amacıyla birçok kez yolu trafiğe kapattı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex milletvekilleri de, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sorunun çözülmesi için soru önergesi verdi.

"Yüreğimiz Yandı, Kimsenin Yüreği Yanmasın"

Araç çarpması sonucu ölen Umut Kaya'nın anneannesi Hame Özdemir, yolda önlem alınması için defalarca talepte bulunduklarını belirterek, bugüne kadar herhangi bir önlemin alınmadığını ifade etti. Özdemir, “Yüreğimiz yandı, kimsenin yüreği yanmasın. Çocuklarımız her gün okula gidiyor ve karşıdan karşıya geçmek zorundalar. Defalarca yetkililere çağrıda bulunduk, önlem alınmadığı için torunum hayatını kaybetti” dedi.

Hızla Geçen Petrol Tankerleri

Mahalle sakinlerinden Mesut Erten, yolda yaşanan kazaların rutinleştiğini belirtti. Erten, “Bu yol yapıldığı günden beri bu durumda. Çocukların yol kenarı dışında başka bir yerde oynamaları da mümkün değil. Gelen araçlar hız yapıyor. Gabar Dağı’nda çıkan petrolü taşıyan tankerlerin hepsi bu yoldan geçiyor ve çok hızlı geçiyorlar” şeklinde konuştu.

"Sorun Karayollarının Kontrolünde"

Son kazadan sonra bir ışıklandırma sisteminin kurulduğunu belirten Erten, sadece bu çözümün yeterli olmadığını, hız kesen tümseklerin de yapılması gerektiğini vurguladı. Erten, “Sorunun çözümü için Kaymakamlığa ve emniyete başvuruda bulunduk. Emniyet yetkilileri, yolun karayollarının kontrolünde olduğu için müdahale edemediklerini belirtti” dedi.

Kaynak: BirGün