20’lik diş nedir?
20'lik diş, diş hekimliğinde üçüncü azı dişi olarak da bilinen, çoğu insanda diğer dişlerin arkasında bulunan ve genellikle diş dizisinin en sonunda çıkan üçüncü büyük azı dişidir.
İnsanlarda genellikle 17 ila 25 yaşları arasında çıkmaya başlar. Bu dönem gençlik çağında olunduğu için, dişlerin çıkış zamanı bu yaşlarda olduğu için bu dişlere "20'lik diş" denir.
Ancak, bazı insanlarda 20'lik dişler hiç çıkmayabilir veya çıkışı gecikebilir. Bunun yanı sıra, bazı kişilerde ise diğer dişlerin arkasında yer almadığı, ağız içinde yer bulamadığı ya da yanlış bir pozisyonda çıktığı durumlar görülebilir. Bu durumlar çoğu zaman diş çekimi gerektirebilir veya diğer dişlerin düzenini etkileyebilir.
20'lik diş çekimi nasıl olur?
20'lik diş çekimi genellikle bir diş hekimi veya bir ağız cerrahı tarafından yapılır ve genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem sırasında hastanın ağrı veya rahatsızlık hissetmemesi için anestezi uygulanır.
İşlem sırasında, diş hekimi veya cerrah, dişi çevreleyen dişeti ve dokularını açmak için bir kesme aleti kullanır. Ardından, dişi çıkaran kemik dokusunu çıkarmak ve dişi serbest bırakmak için özel aletler kullanılır. Diş çıkartıldıktan sonra, oluşan boşluğu dikişle kapatılabilir.
20'lik diş çekimi bazen karmaşık olabilir, çünkü dişin çıkış pozisyonu veya kök yapısı diğer dişlere yakın olabilir veya dişin kısmen çıkması durumu söz konusu olabilir. Bu durumda, diş hekimi veya cerrah ekstra dikkat ve beceri gerektiren ek prosedürler uygulayabilir.
İşlem sonrasında, hastaya genellikle ağrı kesici ilaçlar ve diğer yönergeler verilir. İyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir, ancak genellikle birkaç gün içinde ağrı ve şişlik azalır ve iyileşme tamamlanır. Diş hekiminin veya cerrahın verdiği talimatlara uyarak ve gerekli hijyen önlemlerini alarak iyileşme sürecini hızlandırmak önemlidir.
20’LİK DİŞ KAÇ TANEDİR? 20’LİK DİŞ NEREDE ÇIKAR?
Yirmilik dişler hem alt hem de üst çenede, arkada, sağda ve solda dört adet olmak üzere oluşur. Bazı durumlarda bu sayının daha da arttığını görebilirsiniz.
20’LİK DİŞ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bazı durumlarda yirmi yaş dişleri hiçbir belirti vermeden ağızda sessizce yer alabilir. Bazı durumlarda çenede yer yetersizliği nedeniyle geğirmeye çalışıldığında ilgili bölgede kızarıklık, şişlik, lenfatik hassasiyet, ağrı veya ağız açmada kısıtlılık meydana gelebilir.
GÖMÜLÜ OLAN 20LİK DİŞ NASIL TESPİT EDİLİR?
Hastanın çekilen röntgeninde gömülü yirmi yaş dişleri tespit edilebilir. Bu tespit sayesinde ileride sorun yaratabilecek yirmilik dişin erken teşhisi ve buna göre tedavi planı oluşturulabilmektedir.
20’LİK DİŞ AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Dişin kemiğe takılı kaldığı veya tam olarak çıkamadığı durumlarda yirmilik diş ameliyatı gereklidir. Bu durumda tedavi yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra diş etinde dişe erişim sağlayacak bir kesi yapılır. Daha sonra dişin konumuna bağlı olarak çevredeki kemiğin çıkarılması veya dişi birkaç parçaya bölmek gerekebilir. Bu işlemlerden sonra kesi bölgesine dikiş atılarak ameliyat sonlandırılır.