Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye sınırındaki çelik duvar için Avrupa Birliği'nin (AB) de fon sağlaması gerektiğini söyledi.
Miçotakis, Fransız haber ajansı AFP'ye cuma günü yaptığı açıklamada, AB'den duvar için destek istediklerini belirterek şunları söyledi:
Bence AB'nin bu tür projeler için Avrupa'daki fonları kullanmayı ciddi olarak düşünmesinin zamanı geldi. Nihayetinde biz Avrupa'nın güvenliğine katkıda bulunduğumuz gibi daha entegre ve etkin bir Avrupa sığınmacı politikasının oluşmasını da sağlıyoruz.
Türkiye-Yunanistan arasındaki Meriç Nehri boyunca kurulan çelik duvar halihazırda 37,5 kilometre uzunluğunda. Atina yönetimi, duvarı 2026'ya 100 kilometreye çıkarmayı hedefliyor. İki ülke arasındaki kara sınırıysa 212 kilometre.
DAHA FAZLA OKU
- Yunanistan'da örgü dükkanı işleten kadın, Rus ajanı çıktı
- Yunanistan, fırtınada dümene geçerek 473 kişiyi kurtaran göçmene 280 yıl hapis cezası verdi
- Kathimerini: Deprem yardımları, Türkiye - Yunanistan ilişkilerine farklı bir boyut kazandırdı
Ancak Miçotakis, AB'den fon alamasalar bile yaklaşık 100 milyon euro maliyeti olan duvarı inşa edeceklerini öne sürdü.
21 Mayıs'ta seçime gidilecek ülkede Miçotakis, düzensiz göçmen sorununu ve sınırda inşa edilen duvarın geliştirilmesini seçim vaatleri arasında sunuyor.
Bu doğrultuda Yunan lider, projenin AB'nin sınırlarını da koruduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
Dış sınırlarımızı korumadığımız sürece göç ve sığınma hakkında yeni bir anlaşma sağlanamayacağına her zaman inandım. Yaptığımız şeyin de bu amaca yönelik önemli bir katkı olduğunu düşünüyorum. Burada gördüğünüz duvar, sadece Yunanistan'ın bütçesiyle ve Yunan yurttaşların vergileriyle finanse edildi.
Sınırda inşa edilen duvarla ilgili fon sağlanmasına dair tartışmalar ocakta düzenlenen AB zirvesinde de gündeme gelmişti.
Avusturya ve Yunanistan, düzensiz göçün durdurulması için sınırların güçlendirilmesi gerektiğini savunmuş ama AB Komisyonu, bütçede duvar inşasına ayrılacak fon olmadığını bildirmişti.
Independent Türkçe, AFP, Kathimerini