Diyarbakır'da boşanma sonrası velayeti annede olan bir çocuğun soyadıyla ilgili yaşanan sorun Yargıtay'dan emsal niteliğinde bir kararla sonuçlandı. Boşanmış anne, çocuğunun kendisinden farklı soyadına sahip olmasının okulda sorunlara yol açtığını belirterek, çocuğun soyadının kendi soyadıyla değiştirilmesini talep etti.

İlk derece mahkemesi, çocuğun ruhsal gelişimi ve üstün yararı göz önünde bulundurularak, soyadının annenin soyadıyla değiştirilmesine karar verdi. Ancak, çocuğun babası kararı istinafa taşıdı ve beyanların annenin yönlendirmesiyle yapıldığını ileri sürdü.

İstinaf mahkemesi, çocuğun görüşlerinin önemini vurgulayıp annenin talebini kabul etti. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise, çocuğun sosyal yaşamında yaşadığı zorlukların önüne geçilmesi gerektiğine ve çocuğun üstün yararı ilkesine uygun olduğuna hükmetti. Yargıtay kararı, çocuğun soyadının annenin soyadıyla aynı olmasının hukuka uygun olduğunu belirtti.

Narin neden katledildi? Köyünde yapılan araştırma acı gerçeği gözler önüne serdi Narin neden katledildi? Köyünde yapılan araştırma acı gerçeği gözler önüne serdi

Aile Hukuku Uzmanı Azra Doğan, bu kararın çocuğun sosyal yaşamında yaşadığı zorlukları minimize ettiğini ve çocuğun üstün yararının ön planda tutulduğunu ifade etti. Çocuğun bedensel, ruhsal ve toplumsal gelişimini desteklemek amacıyla, çocuğun haklarının diğer menfaatlerden üstün tutulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: KARAR