Büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerine güç sağlayan veri merkezlerini soğutmak için su kullanımını artırması, çevresel endişelere yol açıyor. Yapılan araştırmalar, yapay zeka çalışmalarında kullanılacak su miktarının 2027 yılına kadar 4,2 milyar ila 6,6 milyar metreküp arasına ulaşacağını ortaya koydu.

Alman Bakan  Annalena Baerbock: Lübnan çöküşün eşiğinde Alman Bakan Annalena Baerbock: Lübnan çöküşün eşiğinde

California Üniversitesi'nden araştırmacılar, Nature dergisinde yayımlanan bir makalede tatlı su kıtlığının giderek arttığını, uzun süreli kuraklıkların daha da kötüleştiğini ve su kaynaklarının hızla azaldığını belirtti.

Özellikle, 2022'de Microsoft'un su tüketimini yüzde 34, Google'ın yüzde 22 ve Meta'nın yüzde 3 artırması, çevresel endişeleri güçlendirdi. Uzmanlar, yapay zeka firmalarının su tüketimi konusunda şeffaf olmalarını ve farklı hizmetlerin geliştirilme sürecinde ne kadar su tüketildiğine dair bilgi verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi bünyesindeki USC Annenberg İletişim ve Gazetecilik Okulu'nda görev yapan ve yapay zekanın toplumsal etkileri konusunda çalışan Profesör Kate Crawford, daha fazla şeffaflık olmadan yapay zeka modellerinin gerçek çevresel etkilerinin izlenemeyeceğini belirtiyor.

Crawford, bu durumun gezegenin birçok yerinde derin ve uzun süreli kuraklıkların yaşandığı ve temiz içme suyunun zaten kıt olduğu bir dönemde özellikle önem taşıdığını vurguluyor. Ayrıca, iklim kriziyle karşı karşıya olunduğu bu dönemde gerçek etkilerin bilinmeden üretken yapay zeka araçlarının körü körüne kullanılmasının istenmemesi gerektiğini ifade ediyor.

Kaynak: Cumhuriyet