Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara Denizi'nde 250 yılda bir büyük bir depremin meydana geldiğini ve İstanbul'da en son büyük depreminin 1766 yılında gerçekleştiğini belirtiyor.

Jeoloji alanında uzman olan Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremlerin oluşum sürecine ilişkin önemli bilgileri açıkladı. Marmara Denizi'nde gerçekleşen depremler üzerine yaptığı açıklamada, bölgenin ortalama 250 yılda bir büyük bir deprem ürettiğini ve en son büyük depreminin 1766 yılında meydana geldiğini ifade etti.

Prof. Dr. Tüysüz, deprem araştırmalarında kullanılan "paleosismoloji" yöntemini açıklarken, fay hatları üzerinde yapılan kazılarla geçmişteki depremlerin tespit edildiğini ve deprem tekrarlama aralıklarının belirlendiğini aktardı. Ancak bu tür çalışmalarda kesin sonuçların verilmesinin zor olduğunu, ancak olasılıklar hakkında bilgi sağlanabileceğini belirtti.

TUSAŞ saldırısında yeni detaylar ortaya çıktı : Teröristler dikkat çekmemek için el ele gelmiş TUSAŞ saldırısında yeni detaylar ortaya çıktı : Teröristler dikkat çekmemek için el ele gelmiş

DİRİ FAYLAR 10 BİN YILDA EN AZ BİR DEPREM ÜRETİYOR

Ayrıca, fay hatlarının deprem üreten kırıklar olduğunu ve genellikle son 10.000 yılda en az bir deprem üreten fayların "diri" olarak kabul edildiğini ifade etti. Fay kırıklarının zamanla aktifliklerini yitirebileceğini de vurgulayarak, deprem üreten fayların aktif olduğu ve zamanla biriken gerilimin fay bloklarının birbirine göre hareket etmesine neden olduğunu açıkladı.

Bu bilgilere dayanarak, Marmara Denizi'ndeki fay hattının ortalama 250 yılda bir büyük bir deprem ürettiğini ve son büyük depreminin 1766 yılında olduğunu belirten Prof. Dr. Tüysüz, bölgedeki deprem olasılığının arttığını ifade etti. Fayların gerilme birikimi arttıkça deprem büyüklüğünün de artabileceğine dikkat çekti. (karar)

Editör: Haber Merkezi