Tütün ve Alkol Dairesi, etil alkol izlenebilirlik sistemiyle yasadışı alkol üretimiyle mücadele edecek

Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Politikaları Dairesi Başkanlığı tarafından oluşturulan Etil Alkol Takip Sistemi (EATS) ile alkollü içkilerin kaçak üretimi ile mücadele güçlendiriliyor. Sistem, üretim miktarının belirlenmesi, işlemlerin tek platform üzerinden yürütülmesi ve dağıtımın takip edilmesini içermektedir.

Kahramanmaraş'ta deprem! Kahramanmaraş'ta deprem!


Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Politikaları Dairesi Başkanlığı tarafından oluşturulan Etil Alkol Takip Sistemi (EATS) ile alkollü içkilerin kaçak üretimi ile mücadele güçlendiriliyor.

Bakanlık tarafından hazırlanan "Etil alkol ve metanolün üretimi ile iç ve dış ticaretine ilişkin usul ve esasları içeren Yönetmelikte değişiklik yapılmasını içeren Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bakanlığın açıklamasına göre, Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı'nın görev yaptığı EATS'in amacı, sahte alkollü içecek üretimini ve bunun sonucunda ortaya çıkan can kayıplarını önlemek.

Alkollü içkilerin kaçak üretimiyle mücadelede üç aşamadan oluşan sistem, sahadaki üretim hacminin belirlenmesi, ticaretin tek platform üzerinden yapılması ve dağıtımının takip edilmesi aşamalarını kapsıyor.

Bu kapsamda Bakanlık, kaçak alkollü içki üretiminde hammadde olarak kullanılan etil alkolün teknolojik yöntemlerle tedarikinin kayıt altına alınmasına ve ürünün piyasa hareketlerinin izlenmesine ve kontrol edilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyecek bir yönetmelik hazırlayacak. söz konusu mevzuatta yapılan değişikliğe dayanmaktadır.

Etil alkolün elektronik olarak izlenmesi

Yeni yılın ilk çeyreğinde devreye alınması planlanan sistemle, firmalara kurulan akış ölçüm cihazlarıyla etil alkol üretim miktarı belirlenecek, ticaret internet üzerinde oluşturulan platform üzerinden gerçekleştirilecek. . dağıtım ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından geliştirilen Elektronik Taşımacılık Takip ve Denetleme Sistemi (U-ETDS) üzerinden gerçekleştirilecek.

Sektörde faaliyet gösteren firma ve kurumlar arasındaki alışverişler de elektronik platformlara taşınacak. Bu platformda etil alkol satın alarak kayıt dışı ticaretin önüne geçmek istiyorsunuz.

Ulusal topraklarda bir yerden başka bir yere taşınan etil alkolün fiziksel izlenebilirliği için U-ETDS ile entegrasyon öngörülecektir. Bu sayede Türkiye içinde taşınan etil alkolün yükleme noktasından nihai varış noktasına kadar takibi yapılabilmektedir.

Yenileme izni için yeni teknolojik gereksinimlere gerek kalmayacak

Öte yandan mevzuat değişikliğiyle faaliyetleri duran üretim tesislerinin ekonomiye yeniden kazandırılması amaçlanıyor.
Bu kapsamda, üretim izni iptal edilen veya yenilenmeyen tesislerin devredilmesi ve çeşitli nedenlerle iznin iptalini gerektiren hususların çözümlenmesi durumunda, bunların yeniden üretimine olanak sağlayacak yeni teknolojik şartlara gerek kalmayacaktır.

Gerektiğinde etil alkol ve metanol depolarının açılması da Bakanlığın iznine tabiydi. Bu ürünlerin tedarik zinciri içerisinde satış ve sevkiyatlarının elektronik ortamda takip edilmesine ilişkin usul ve esasların Bakanlıkça belirleneceği belirlendi.

"Sahte alkollü içecek sorunu artık gündemde olmayacak"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, EATS'in en önemli hedeflerinden birinin sahte alkol kaynaklı can kayıplarını önlemek olduğunu belirterek, şu anki hedefinin kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçmek olduğunu söyledi.

Yumaklı, üretim aşamasından son kullanıma kadar etil alkol sisteminin tamamını kapsayan bir kontrol mekanizması oluşturacaklarını kaydederek, şöyle konuştu:

“EATS, stratejik bir ürün olan etil alkolün vatandaşlarımızın hayatını riske atacak ve devletimize zarar verecek şekilde piyasaya arzını engelleyecek son derece gelişmiş bir sistem olarak tasarlandı. Sistemin geliştirilmesinde paydaşlarımızla iş birliği yaptık ve bu iş birliği devam edecek. Bu sistemle sahte alkollü içecek sorununu hızla ülkemizin gündeminden çıkarmayı hedefliyoruz.(haberler.com)

Editör: Haber Merkezi