Türkiye'de yaşayan ve depremde evleri yıkılan Suriyeli mültecilerin bir bölümü, iç savaşın harap ettiği ülkelerine geri dönüş için yolculuğa başladı.

AFP, Türkiye’de yaşayan yüzlerce Suriyeli mültecinin, Hatay’ın Cilvegözü sınır kapısından ülkelerine geri dönüş yapabilmek için sıraya girdiği duyurdu.

Kahramanmaraş’ta yaşayan 48 yaşındaki Abbas Albakour, depremde evinini tamamen yıkıldığını belirterek, “Suriye’de 12 yıldır sorunlar var. Ancak şu anda en büyük felaket Türkiye’de.” dedi.

İki çocuğuyla birlikte elinde bir yığın valizle İdlib’e gitmek için hazırlanan Albakour, “Bir dakika içinde her yer yıkıldı” diyerek yaşadığı korkulu anları özetledi. Sınırda 10 saattir karşı tarafa geçmek için bekleyen Albakour, "Kuyruk ilerlemediği için artık bayılma noktasına geldim.” ifadesini kullandı.

Depremin etkilediği 11 ilde 1,74 milyon Suriyeli mülteci yaşıyor

Suriye’de 12 yıldır süren iç savaş yüzünden Türkiye’ye yaklaşık 4 milyon mülteci gelmişti. BM rakamlarına göre, Türkiye’de depremin etkilediği 11 ilde, 1,74 milyon Suriyeli mülteci yaşıyor.

Türkiye bu hafta, depremin vurduğu illerden birinde yaşayan kimlik kartlarına sahip Suriyelilere üç ila altı ay arasında ülkeyi terk etme izni verdi.

YASIN AKGUL/AFP or licensors
Cilvegozu sınır kapısıYASIN AKGUL/AFP or licensors

Türkiye’de yaşayan Suriyeli Omar Kadkoy isimli bir uzman, afetten etkilenen sınırın her iki tarafındaki aileleri bir araya getirmek için tasarlanan kural değişikliğinin, Suriyelilerin artık seyahat izni almadan Türkiye’den ayrılabilecekleri anlamına geldiğini bildirdi.

Sınır kapısında uzun sıra

Türkiye’nin getirdiği kural değişikliği yolculuk yapmayı kolaylaştırırken, Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetine giden ana sınır kapısında uzun kuyruklar oluştu.

Sınır kapısında yaklaşık bin kişi sırada bekliyor

AFP, sınır kapısında yaklaşık bine yakın Suriyeli mültecinin ülkelerine geri dönmek için beklediğini aktardı.

Yenidoğan çetesinde adı geçen hastane SGK borcunu ödememek için konkordato ilan etti Yenidoğan çetesinde adı geçen hastane SGK borcunu ödememek için konkordato ilan etti

Sırada bekleyenlerin çoğunun aileleri ve büyük miktarda bagajlarıyla yolculuk yaptığını ve güvenlik personelinin işlemleri için ilerlemelerine izin vermesini beklediği bildirildi.

Sınırın Suriye kısmındaki yetkili Mazen Allouch AFP’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’de depremde ölen 1528 Suriyelin cenazesinin cuma günü defnedilmek üzere sınırdan geçtiğini bildirdi.

Suriye’ye geri dönmek için bekleyen 23 yaşındaki Mohammed Bekush ise depremden büyük ölçüde etkilenen Antakya’dan yola çıktığını belirterek, “Depremde 4 kardeşimi kaybettim, şimdi üç veya dört aylığına Suriye’ye geri dönüyorum.” dedi.

İki yıldan fazla bir süredir Türkiye’de yaşayan Bekush, Türkiye’ye geri dönüşüm burada her şeyin normale dönüşüne bağlı.” ifadesini kullandı.

YASIN AKGUL/AFP or licensors
Cilvegozu sınır kapısıYASIN AKGUL/AFP or licensors

60 yaşındaki Futhaim Sahab isimli kadın ise iç savaşın harap ettiği ülkesinde barınacak bir yeri olmamasına rağmen ülkesine geri dönmek istediğini söyledi.

Depremde enkazda kaldığı için kolu kırılan ve alçıya alınan Khaled Shaieb, bir kaç aylığına İdlib’e gitmek istediğini belirterek, “Ben Türkiye’ye 10 yıl önce geldim, her şey iyi gidiyordu. Deprem geldi, hiç bir şey kalmadı” dilerek duygularını dile getirdi.

Suriye’de ev ve iş bulması halinde Türkiye’ye geri dönmeyeceğini kaydeden Shaieb, “7 yıldır annemi görmedim. Çok merak ediyordu beni, En azından gidip onu göreceğim:” dedi.

Depremde Türk yetkililerin çalışmalarını öven kendilerine ayırımcılık yapılmadığını söyleyen Shaieb, kendilerine gıda, giyecek ve barınak sağlandığını söyledi. Shaieb, “Onlar Türk Suriyeli ayırım yapmadı herkese eşit davrandı.” ifadesini kullandı.

Ek kaynaklar • AFP

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi