Rusya'nın, Türkiye'den Suriye'nin kuzeyine insani yardım gönderilmesini öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının uzatılması için olumlu sinyal gönderdiği belirtildi. Moskova'nın konuyla ilgili kesin kararını pazartesi günü vereceği belirtildi. 

Suriye'de 2014 yılından bu yana muhaliflerin kontrolündeki bölgelere gıda, ilaç ve barınak da dahil olmak üzere insani yardım ulaştırılabilmesi için 15 üyeli BMGK'nın izni gerekiyor. Veto hakkı bulunan 5 daimi üyenin tamamı ile birlikte 9 üyenin onayının gerektiği izin süresi 10 Ocak'ta sona erecek. 

Suriye'nin kuzeyindeki yaklaşık 4 milyon kişiye yalnızca Babül Hava Sınır Kapısı üzerinden gıda ve ilaç yardımı ulaştırılıyor. İnsani yardım programının 6 ay daha uzatılması için Konsey'de süreleri dolan İrlanda ve Norveç tarafından hazırlanan metin diğer ülkeler tarafından gayrı resmi olarak kabul edildi. 

Ancak Rus diplomatlar, BMGK kararı ile yürütülen insani yardımların kendi beklentilerini karşılamadığını kaydetti. Bu nedenle programın uzatılması kararında Moskova'nın tavrı merak edilirken, Reuters'a konuşan diplomatlar Rusya'dan 'olumlu sinyal' aldıklarını söyledi.  

Rusya'nın BM Büyükelçisi Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, konuyu Suriye yönetimi ile istişare ettiklerini ve son kararın pazartesi günü Moskova tarafından alınacağını söyledi. 

Yalnızca bir sınır kapısından yardım gidiyor

BM Güvenlik Konseyinin 2014 yılında kabul ettiği karara göre Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyor.

Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere Irak ve Ürdün'ün yanı sıra Türkiye'deki iki sınır kapısından insani yardım gönderilmesini öngören karar tasarısı, sonraki yıllarda Rusya ve Çin'in itirazları üzerine sınırlandırıldı.

Halihazırda yalnızca Babül Hava Sınır Kapısı üzerinden gıda ve ilaç yardımı ulaştırılıyor. BM Güvenlik Konseyinde yardım programının süresinin 10 Ocak'a kadar uzatılması konusunda uzlaşı sağlanmıştı.

Nijerya'da Akaryakıt Tankeri Patladı: 94 Kişi Öldü! Nijerya'da Akaryakıt Tankeri Patladı: 94 Kişi Öldü!

"4 milyon insan için felaket olur"

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, BM Uluslararası Göç Örgütü, BM Çocuklara Yardım Fonu, BM Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü, BM Nüfus Fonu ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği öncülüğünde yapılan açıklamada, BMGK'nın 2642 sayılı kararı uzatmaması halinde rejim kontrolü dışındaki bölgelerdeki 4,1 milyon insan için sonuçların felaket olacağı belirtildi.

Açıklamada, "Çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturduğu insanlar, kışın ve ciddi bir kolera salgınının ortasında sadece hayatta kalabilmek için yardıma ihtiyaç duyuyor." denildi.

BM, aralık ayında 62 bin kolera vakasının bildirirken, 100 kişinin de hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Ek kaynaklar • Reuters

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi