Sümeroloji'nin Lider İsmi: "Muazzez İlmiye Çığ"

Sümeroloji'nin Lider İsmi Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914 tarihinde Bursa'da doğmuştur. Ailesi Kırım göçmenlerindendir.Babası Kırım’dan Merzifon’a, annesi ise Kırım’dan Bursa’ya göç etmişti. 1919'da İzmir'de ikamet ederlerken, İzmir'in Yunan ordusu tarafından işgal edilmesinin ardından güvenli bir yer olan Çorum’a yerleştiler. Muazzez İlmiye Çığ, Çorum’da ilkokula başladı. Ailesi Çorum’dan Bursa’ya taşındığında "Bizim Mektep" adında bir özel okula devam etti. Bu okuldada Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926 yılında Bursa Kız Muallim Mektebi sınavını kazanarak bu okula girdi ve 1931'de mezun oldu. Babası gibi öğretmenlik yapmak üzere Eskişehir’e atandı ve burada dört buçuk sene öğretmenlik yaptı.

1936 yılında, Atatürk'ün emriyle kurulan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nin Hititoloji Bölümü'ne giren Muazzez İlmiye Çığ, burada Nazi yönetimindeki Almanya'dan kaçan Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock'tan Hitit dili ve kültürü dersleri aldı. Muazzez İlmiye , Prof. Dr. Benno Landsberger'den Sümer ve Akad dilleri ile Mezopotamya kültürü dersleri de aldı. Ankara Üniversitesi'nden 1940 yılında mezun olduktan sonra İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivi'nde uzman olarak göreve başladı. Aynı yıl, okul arkadaşı ve öğretmen Kemal Çığ ile evlendi.

Muazzez İlmiye Çığ, müzedeki 31 yıllık kariyeri boyunca meslektaşları Hatice Kızılay ve Dr. F.R. Kraus ile birlikte Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip sınıflandırarak numaralandırdı. Yetmiş dört bin tableti içeren çivi yazılı belgelerin belgelik çalışmasını tamamlayarak üç bin tabletin kopyasını çıkardı ve katalogunu yayımladı.

Emekli olduktan sonra yurtdışında yaşamaya devam eden Muazzez İlmiye Çığ, çeşitli konferanslara katıldı, araştırmalar yaptı ve Sümeroloji alanında yayınlar gerçekleştirdi. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından kendisine 'Fahri Doktor' unvanı verildi. 2005 yılında Anadolu Kültür Araştırmaları Derneği tarafından 'Özgür İnsan' ödülüne layık görüldü.

Muazzez İlmiye Çığ'ın, 2007 yılında "Vatandaşlık Tepkilerim" adlı kitabında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlamasıyla yargılandı ancak ilk duruşmada aklandı. Kitabı, Galatasaray Rotary Kulübü tarafından İngilizceye çevrilip Avrupa ve Amerika'daki üniversite kütüphanelerine dağıtıldı. Çığ, ilerlemiş yaşına rağmen Sümer ve Hitit kültürlerini konu alan on beş kitap yazmaya devam etti.

2000 senesinde İstanbul Üniversitesi tarafından kendisine 'Fahri Doktor' unvanı verilmiştir. 2005 senesinde Osmaniye'nin Çardakköyü'ndeki Anadolu Kültür Araştırmaları Derneği tarafından 'Özgür İnsan' ödülüne layık görülmüştür. 2007 senesinde, "Vatandaşlık Tepkilerim" adlı kitabında, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlamasıyla yargılandı ve ilk duruşmada aklandı. Çığ'ın "Vatandaşlık Tepkilerim" adlı eseri, Galatasaray Rotary Kulübü tarafından İngilizceye çevrilip yayınlanarak Avrupa ve Amerika’daki üniversite kütüphanelerine dağıtılmıştır.

Muazzez İlmiye Çığ, Yunan Mitolojisi'nin Sümerlerden alındığı iddiasında bulunmuş ve "Sümerli Ludingirra" adlı kitabı 2004 yılında İran'da basılmıştır. Kendisine Adana Tepebağ Rotary Kulübü Meslek Hizmet Ödülü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fahri Doktora unvanı, Osmaniye Anadolu Kültür Araştırmaları Derneği 'Özgür İnsan' ödülü verilmiştir. Muazzez İlmiye Çığ, iki kız çocuğu annesidir.

"Efsanevi Bir Miras: Muazzez İlmiye Çığ'ın Eserleri"

  1. "Kur’an İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni" (1995)
  2. "Sümerli Ludingirra - Zaman Tüneliyle Yolculuk" (1996)
  3. "İbrahim Peygamber - Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre" (1997)
  4. "İnanna’nın Aşkı / Sümer’de İnanç ve Kutsal Evlenme" (1998)
  5. "Zaman Tüneliyle Sümer’e Yolculuk" (1998)
  6. "Hititler ve Hattuşa / İştar’ın Kaleminden" (2000)
  7. "Gılgamış / Tarihte İlk Kral Kahraman" (2000)
  8. "Ortadoğu Uygarlık Mirası" (2002)
  9. "Ortadoğu Uygarlık Mirası 2" (2003)
  10. "Sümer Hayvan Masalları" (2003)
  11. "Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği" (2004)
  12. "Vatandaşlık Tepkilerim" (2004)
  13. "Atatürk Düşünüyor" (2005)
  14. "Sümerlilerde Tufan / Tufan’da Türkler" (2008)