YEREL

Soğuk Havalarda Stadyum da Konfor Nasıl Sağlanıyor?

Türkiye’de ısıtılması zor ve hatta imkânsız gibi görülen stadyum tribünlerinde birçok önemli projeye imza attıklarını söyleyen Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, Çukurova Isı olarak, stadyum ısıtmasında ilk ve en çok referansa sahip şirket olduklarını ifade ederek, projelendirmenin önemine dikkat çekti.

Soğuk Havalarda Stadyum Tribünlerinde Konfor Şartları Nasıl Sağlanıyor?

Futbol müsabakalarından atletizm yarışlarına kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapan stadyumlarda konfor şartlarının sağlanması, seyircilerin rahat bir seyir deneyimi yaşaması için oldukça önemlidir. Peki soğuk havalarda stadyum tribünlerinde konfor şartları nasıl sağlanıyor? İşte detaylar

Spor bir ülkenin olmazsa olmazları arasında yer alır. Spor müsabakaları ve çeşitli oyunlar; birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunu pekiştiren önemli unsurlardır. Aynı zamanda spor, ülkelerin uluslararası saygınlık kazanmaları ve gelişmişlik düzeylerini tüm dünyaya göstermeleri açısından da kritik önem taşır. Spor kültürünün önemli bir parçası olan stadyumlar da futbol müsabakalarından atletizm yarışlarına kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yaparak, sporun desteklenmesinde önemli rol oynar.

Konforlu seyir deneyimi sunuyor

Taraftarların bir araya geldiği buluşma noktaları olarak tanımlanan stadyumların konfor şartları, seyircilerin daha rahat bir seyir deneyimi yaşaması için oldukça önemlidir. Kışın stadyum tribünlerinde konfor denilince akla gelen ilk kriter ısıtmadır. Çünkü açık alan ısıtmasında doğru teknolojiler tercih edilmediğinde; hem konfor şartları sağlanamaz hem de açık havayı ısıtmaya çalışırken harcanan enerji nedeniyle ısıtma giderleri ciddi oranlarda artar.

Stadyum tribünlerini, güneşin dünyayı ısıtması prensibiyle ısıtıyor

Çukurova Isı, ileri teknoloji radyant ısıtıcı ürünleri ile stadyum tribünlerinin ısıtmasında mükemmel çözümler sunuyor; çünkü ortamları, güneşin dünyayı ısıtması prensibiyle ısıtan radyant ısıtıcılar, havayı ısıtmak yerine, doğrudan insanları ısıtarak, tasarruflu ve konforlu ısıtma sağlıyor. Stadyumlar yüksek oranda rüzgâr alan yapılar olmasına rağmen radyant ısıtıcılar, rüzgârdan etkilenmeden, etkin bir ısıtma sağlayarak, konfor şartlarını koruyor.

Stadyum ısıtmasında ilk ve en çok referansa sahip şirket

Türkiye’de ısıtılması zor ve hatta imkânsız gibi görülen stadyum tribünlerinde birçok önemli projeye imza attıklarını söyleyen Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, Çukurova Isı olarak, stadyum ısıtmasında ilk ve en çok referansa sahip şirket olduklarını ifade ederek, projelendirmenin önemine dikkat çekti:

“Hava 10 derece ise tribündeki taraftar 20 derece hissediyor”

“Stadyum ısıtması; yüksek bir mühendislik kabiliyeti ve tecrübe gerektiriyor. Çünkü açık havayı ısıtmak zordur, özellikle böylesi rüzgâr alan yapılarda mühendislik hesaplamalarını doğru yapmak yani doğru proje hazırlamak çok önemli. Yanlış cihaz seçiminin ve yanlış kapasite belirlenmesinin telafisi çok zor hatta kimi zaman imkânsız olabiliyor. Biz projelendirmeyi minimum 10 derece delta t olarak hesaplayıp, yapıyoruz. Yani hava 10 derece ise tribündeki taraftar 20 derece hissediyor. Hatta Konya stadyumunu gibi bazı stadyumların tribünlerinde 16 derece delta t yakaladığımız oldu.

Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu, Kayseri Kadir Has Stadyumu, İstanbul Başakşehir Fatih Terim Stadyumu, Gaziantep Stadyumu ve daha birçok stadyumda soğuk havalarda konfor şartları, Çukurova Isı’nın ileri radyant teknolojileri ile sağlanıyor. Doğru cihaz ve doğru projelendirme konforu ve verimliliği de beraberinde getiriyor” dedi. Stadyum ısıtmasında Goldsun CPH FOCUS teknolojisinin kullanıldığını belirten Osman Ünlü, sözlerine şöyle devam etti: “Tribünlerde rüzgâr akımları çok şiddetli oluyor”

“Goldsun CPH FOCUS cihazının üzerinde isminden de anlaşılacağı gibi cihazdan çıkan ışınların fokuslanabilmesi yani 35-40 mt yüksekliğe asılan cihazlardan çıkan ışınların dağılmaması ve belirlenen bölgeye yoğunlaşabilmesi için uzatılmış reflektörler mevcut. Bu uzatılmış reflektörler aynı zamanda cihazların rüzgâr direncini de artırıyor. Çünkü 35-40 mt yükseklikte özellikle arkaları açık olan tribünlerde rüzgâr akımları çok şiddetli oluyor. Bu nedenle Goldsun CPH FOCUS cihazında; reflektör uzatması, rüzgârı kesmesi için ızgara ve çift elektrot kullanıyoruz. Böylece futbol müsabakalarından atletizm yarışlarına kadar birçok etkinlikte taraftarlara konforlu bir ortam sunuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.