Türkiye’de pazar günü düzenlenen seçimlerde en büyük sürprizi yapanların başında kuşkusuz 5 milletvekili çıkartan Yeniden Refah Partisi gelirken, AK Parti listelerinden giren HÜDA-PAR TBMM’de 3 sandalye sahibi oldu.
Yaklaşık 4 yıl önce kurulan Yeniden Refah Partisi, resmi olmayan sonuçlara göre 1 milyon 514 bin 347 oy ile, oyların yüzde 2,85'ini aldı. Bu sonuçla Yeniden Refah Partisi 5 milletvekili çıkarmayı garantiledi.
Genel Başkan Fatih Erbakan, kendisi de dahil olmak üzere TBMM’de 5 üye kazandıklarını açıkladı.
Erbakan, Konya ve Kocaeli'de birer, İstanbul’da ise üç vekillerinin seçildiğini bildirdi.
Yeşil Sol Parti ile ittifak yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) 4 sandalye çıkartırken, CHP listelerinden aday olan DEVA Partisi 13, Saadet Partisi 10, Gelecek Parti 10, Demokrat Parti ise 3 sandalye almaya hak kazanarak TBMM'ye toplam 36 milletvekili göndermeyi başardı.
HÜDA-PAR TBMM'de üç sandalyeye sahip oldu
YSK tarafından henüz resmileşmeyen sonuçlar göz önüne alındığında seçime AK Parti listelerinden giren HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu İstanbul 3. Bölge’den, HÜDA-PAR Genel Sekreteri ve AKP Antep 6’ncı sıra adayı Şehzade Demir ve HÜDA-PAR Diyarbakır İl Başkanı ve AKP Mersin 4’üncü sıra adayı Faruk Dinç TBMM’ye girme hakkını garantileyen diğer adaylar oldu.
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ise İstanbul 2. Bölge’den TBMM’ye girme hakkını kazanırken, ittifakın diğer ortaklarından BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise seçilemedi.
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, sosyal medya paylaşımında partililere seslenerek "sonuç alamadığım ve sizleri zafere götüremediğim için hepinizden özür dilerim" diye yazdı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerin 2. tura kalmasını sağladıklarını belirten Özdağ bu sonucu bir başarı olarak görmediğini vurguladı.
TİP 4 milletvekili çıkardı
2018'de HDP ile işbirliği yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) de Meclis'e iki vekil ile girmişti. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bileşeni olan TİP, bu seçimde ise yüzde 1,72 oranında oy alarak Meclis'te dört koltuğun sahibi oldu.
MHP milletvekili sayısını 50'ye çıkardı
2018 seçimlerinde yüzde 11,10 oy oranıyla 49 vekil çıkaran MHP, bu yıl yüzde 10,05 oranında oy aldı ve vekil sayısını 50'ye yükseltti.
Seçim öncesi düzenlenen anketlerde MHP'nin yüzde'i 8'i geçemeyeceği öngörülüyordu. Siyasi uzmanlara göre, bir önceki seçimlere oranla yüzde 6'lık bir düşüş yaşayan AK Parti'de oylarının bir kısmı MHP'ye bir kısmı ise Yeniden Refah Partisi'ne gitti.
HDP, yüzde 11,70 oy oranıyla 67 vekil çıkarırken; kapanma riskine karşı çatısı altından girdiği Yeşil Sol Partisi'nde yüzde 8,79 oranında oy alarak koltuk sayısını 62'ye düşürdü.
İyi Parti'nin ise aradan geçen 5 yılda yüzde 9,96 olan oy oranı bu yıl yüzde 9,76 oldu. İYİ Parti, sandalye sayısını bir artırarak 44'e yükseltti.
Oğan ikinci turda kilit isim oldu
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise kesinleşmemiş sonuçlara göre ATA İttifakı'nın adayı Sinan Oğan’nın, yüzde 5’ten fazla oy alması büyük bir ihtimalle yarışın ikinci tura kalmasına yol açacak.
Seçim öncesi anketlere oranla daha fazla oy aldığı görülen Oğan, seçimin ikinci turda “kilit” ismi olacak.
Oğan’a ilk turda oy veren seçmenin ikinci turda hangi adaya oy vereceği ise, yarışın kazananı belirleyecek.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün akşam seçim sonuçları açıklandıktan sonra Oğan’ı arayarak aldığı oydan dolayı tebrik etmişti.
Bunun ardından AK Parti’nin önemli isimlerinden eski başbakanlardan Binali Yıldırım da, yine dün akşam Oğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
ATA ittifakının ana bileşeni Zafer Parti’sinin genel seçimde yüzde 2 dolaylarında oy aldığı göz önüne alındığında Oğan’ın oylarının yüzde 5’i geçmesi üzerine şu anda tüm anket firmaları bu seçmenlerin ikinci turda hangi adaya oy vereceği konusunda araştırmalarına başlamış bulunuyor.
Siyasi yorumculara göre Oğan, Kılıçdaroğlu’na oy vermek istemeyen İYİ Parti seçmeninin ve yarıştan çekilen Muharrem İnce’ye oy vermek için hazırlanan seçmenin önemli bir kısmından oy aldı.
Kaynak: tr.euronews.com