Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Çin ile askeri iş birliğini güçlendirmek istediğini bildirdi.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile video konferans aracılığıyla bir görüşme yapan Putin, Batı "baskısına" karşı koyan Moskova ve Pekin'in direnişine övgüde bulundu.
Putin, "Batılı ülkelerin daha önce görülmemiş baskı ve tahriklerine karşı biz ilkeli tutumumuzu sürdürüyoruz.” dedi.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Moskova'ya gidecek
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e 2023 baharında Rusya'ya bir devlet ziyareti gerçekleştirmesini beklediğini söyleyen Rus lider, devlet televizyonunda yayınlanan ikili görüşmenin başında, "Sayın Başkan, değerli dostum, sizi önümüzdeki bahar Moskova'ya bir devlet ziyaretine bekliyoruz." ifadesini kullandı.
Rus lider, ziyaretin "Rus-Çin ilişkilerinin ne kadar yakın (güçlü) olduğunu dünyaya göstereceğini" söyledi.
Yaklaşık sekiz dakika konuşan Putin, Rusya-Çin ilişkilerinin 'istikrar sağlayıcı bir faktör' olarak öneminin arttığını ve iki ülke arasındaki askeri iş birliğini derinleştirmeyi hedeflediğini dile getirdi.
İki ülke ilişkilerinin 'tarihin en iyi dönemi ve tüm denemelere karşı dayanıklı olduğunu' söyleyen Putin, "Küresel jeopolitik ortamda süregelen dönüşümün nedenleri, gidişatı ve mantığı konusunda aynı görüşleri paylaşıyoruz." diye konuştu.
Çin: Rusya ile stratejik iş birliğini arttırmaya hazırız
Şi ise Putin'in dörtte biri kadar süren kısa yanıtında dünya genelinde durumun "zor" olduğunu belirterek Çin'in, bu zorluk karşısında Rusya ile stratejik iş birliğini arttırmaya hazır olduğunu söyledi.
Moskova-Pekin hattında "sınır tanımayan ortaklık" olarak nitelendirilen ve liderlerce övgüde bulunulan Rusya ile Çin ilişkileri, Moskova'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalinin ardından daha da önem kazandı.
Batılı ülkeler Rusya'ya yönelik ağır yaptırımlar uygulasa da Çin, Moskova'nın askeri operasyonunu kınamaktan kaçındı, bunun yerine "barış ihtiyacını"nın önemini vurguladı.
Savaşın patlak vermesinden bu yana Rusya'nın Çin'e yaptığı enerji ihracatı önemli ölçüde arttı ve Rusya şu anda Çin'in en büyük petrol tedarikçisi konumuna yükseldi.
Bununla birlikte Pekin, şimdiye kadar Batı'nın kendisine karşı yaptırım uygulamasına yol açabilecek doğrudan maddi destek sağlamamaya özen gösterdi.
Eylül ayında Özbekistan'da düzenlenen bir zirvede Putin, Çinli mevkidaşının Ukrayna'daki durumla ilgili "endişelerini anladığını" söylemişti.
Uzmanlar, Putin'in Çin lideri Şi Cinping'i Moskova'ya davet ederek siyasi bir gösteri yapmak arzusunda olduğu ve hem iç hem de dış kamuoyunda 'yalnız değilim' mesajı vermeyi amaçladığı değerlendirmesinde bulunuyor.