Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki savaş devam ederken Moskova’nın bazı silahları müttefiki Minsk’e konuşlandırma planının bir parçası olarak Belaruslu pilotların taktik nükleer silah kullanma eğitimlerini tamamladığını duyurdu.

Bakanlık tarafından yayımlanan görüntülerde Belaruslu askeri bir pilot, Rusya'daki eğitim kursunda “Su-25” savaş uçaklarının mürettebatına bu silahları kullanmak için gerekli becerilerin kazandırıldığını söylüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen ay yaptığı açıklamada, Moskova’nın Belarus’a bazı taktik nükleer silahları konuşlandırmayı planladığını duyurmuştu.

Bu açıklama askeri uzmanlar tarafından Batı ülkelerinin Ukrayna’ya ağır silah sevkiyatına karşı çıkan Putin’in, nükleer silah kullanma tehdidinin yeni bir adımı olarak değerlendirilmişti.

Rusya'nın Belarus ile yakın siyasi, ekonomik ve askeri ilişkiler öngören stratejik işbirliği anlaşması bulunuyor.

Rus birliklerinin, geçen yıl şubat ayında başlayan işgalde kuzeyden Ukrayna'ya girmek için Belarus topraklarını kullandığı ve bu ülkede asker konuşlandırdığı biliniyor.

Rusya’nın Belarus’a taktik nükleere silah konuşlandırması NATO’yu ciddi bir şekilde endişelendiren konuların başında geliyor.

Belarus’un NATO üyesi Letonya, Litvanya ve Polonya ile yaklaşık 1250 kilometrelik ortak sınırı bulunuyor.

Putin, daha önceki açıklamasında Belarus'ta taktik nükleer silahlar için depolama tesislerinin inşaatının 1 Temmuz'a kadar tamamlanacağını duyurmuştu.

Rusya ayrıca Belarus savaş uçaklarının modernize edilerek nükleer silah taşımaya uygun hale getirilmesine yardımcı olurken, bu ülkeye nükleer savaş başlığı taşıyan “İskender” adıyla anılan kısa menzilli füzeler konuşlandırdı.

Taktik nükleer silahlar nedir?

Taktik nükleer silahlar, savaş alanındaki düşman birliklerini ve silahlarını imha etmeyi hedefliyor.

Taktik silahlar, tüm şehirleri yok etme kapasitesine sahip uzun menzilli stratejik füzelere takılan nükleer savaş başlıklarına oranla nispeten kısa bir menzile ve çok daha az güce sahip.

Moskova ve Washington arasındaki silah kontrol anlaşmalarına tabi olan stratejik silahların aksine, taktik silahlar hiçbir zaman bir anlaşmayla sınırlandırılmadı ve Rusya bunların sayısını veya bunlarla ilgili diğer ayrıntıları şu ana kadar açıklamadı.

ABD, Rusya'nın uçaklarla taşınabilen bombalar, kısa menzilli füzeler için savaş başlıkları ve topçu mermileri de dahil olmak üzere yaklaşık 2 bin taktik nükleer silaha sahip olduğunu düşünüyor.

Stratejik nükleer silahlar, sürekli olarak fırlatılmaya hazır olan kara veya denizaltı konuşlu kıtalararası balistik füzelere takılırken, taktik nükleer silahlar Rusya'da sıkı korunan birkaç depolama tesisinde saklanıyor ve bunların muharip birimlere teslim edilmesi zaman alıyor.

Rusya’da bazı sertlik yanlısı “şahinlerin”, depolarda saklanan bu silahların Batı’yı uyarmak ve tehdit etmek için savaş uçakları ve füzelere yakın yerlere taşınmasını istediği biliniyor.

Editör: Haber Merkezi