Rusya, Hindistan ve Pakistan Taliban'ı Afgan halkının haklarına saygı göstermeye çağırdı.
Hindistan'ın Goa şehrinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ilk gününde görüşen Hindistan, Rusya ve Pakistan dışişleri bakanları Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinden neredeyse iki yıl sonra, Afganistan'da temsili bir hükümet kurulması ve kadın haklarının korunmasını istedi.
Moskova'nın Taliban liderliğinden "kapsayıcı bir hükümet kurma sözünü yerine getirmesini" beklediğini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "İnsan hakları, Afganistan topraklarında güvenlik, terör tehditlerinin ve uyuşturucu kaçakçılığının ortadan kaldırılması konularında verilen güvenceleri takip ediyoruz" dedi.
"Afganistan'da ortaya çıkan durum dikkatimizin merkezinde yer almaya devam ediyor" diyen Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar da "Çabalarımız Afgan halkının refahına yönelik olmalıdır. Acil önceliklerimiz arasında insani yardım sağlamak, gerçekten kapsayıcı ve temsili bir hükümetin kurulması için çalışmak, terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele etmek ve kadınların, çocukların, azınlıkların haklarını korumak yer alıyor" ifadelerine açıklamasında yer verdi.
Pakistanlı mevkidaşı Bilawal Bhutto-Zardari de geçmişin hatalarının tekrarlanmamasının Afgan halkına borçlu olunduğunu belirterek, "Birleşmiş bir uluslararası toplum, Afgan yetkilileri evrensel olarak kabul gören siyasi kapsayıcılık ilkelerini benimsemeye ve kız çocuklarının eğitim hakkı da dahil olmak üzere tüm Afganların haklarına saygı göstermeye teşvik etmeye devam etmelidir" vurgusunda bulundu.
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 20 yıl süren kontrolünün ardından çekilmesi ile ülkenin kontrolünü eline geçiren Taliban yönetimini şu ana kadar uluslararası kamuoyunda hiçbir ülke tanımadı.
Taliban ise bu süre zarfında kadınların kamusal hayata erişimleri üzerindeki kontrolleri de sıkılaştırırken, üniversiteden men edip kız liselerini kapatmıştı.
"İnsani yardım talebinin sadece yüzde 6'sı karşılandı"
Taliban yönetimi altında ekonomik ve insani krizlerle mücadele eden Afganistan'ın istikrarına ilişkin endişeler artıyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bu hafta yaptığı açıklamada, nüfusun büyük bir kısmının yoksulluk içinde yaşadığı ülke için talep edilen 4.6 milyar dolarlık insani yardım çağrısının sadece yüzde 6'sının finanse edildiğinin altını çizerek mali taahhütlerde ciddi bir eksiklik olduğu uyarısında bulundu.
Kaynak: tr.euronews.com