"Ruslar Yaptırımların Ardından Tasarrufa Son Verdi: Harcamaya Başladılar"
Rus gazetesi İzvestiya, yaptırımların etkisiyle Rus ailelerin tasarruf eğiliminden vazgeçip harcamaya yönelmeye başladığını bildirdi.
Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımların ardından, Rus ailelerin tasarruf alışkanlıklarını terk edip harcamaya yönelmeye başladığı belirtiliyor. İzvestiya gazetesinin FinExpertiza'nın araştırmasına dayandırdığı habere göre, ikinci çeyrekte aylık harcamalar yüzde 7 artarak kişi başı 24 bin 900 rubleye yükseldi.
Rus halkının harcama eğilimlerindeki bu artış, Magadan gibi bazı bölgelerde 63 bin rubleye kadar çıkarken, başkent Moskova'da 41 bin 500 ruble olarak kaydedildi. Ülke genelindeki en düşük kişi başı aylık harcama miktarı ise 11 bin 200 ruble ile İnguşetya olarak belirlendi.
Bazı bölgelerdeki harcamalardaki artış oranı yüzde 60'ın üzerinde gerçekleşirken, Kuzey başkenti St. Petersburg'da kişi başı harcamalar yüzde 35,5'lik bir düşüşle 30 bin 600 rubleye geriledi.
Analistler, artan harcamaların, maaşların yükselmesi sonucunda birikim davranışından vazgeçilmesi ve tüketimin canlanmasıyla ilişkilendirildiğini belirtti.
Aynı zamanda, Rusya'da yapılan bir araştırma, freelance çalışmanın artık birçok kişi için temel geçim kaynağı haline geldiğini gösterdi. Solar Staff şirketinin anketine göre, ülkede freelance çalışanların yüzde 60'ı, yaptıkları işin temel gelir kaynağı olduğunu belirtti. Bu freelance çalışanların yüzde 53'ü bu yılın ilk altı ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 53 daha fazla kazandıklarını ifade etti.
Rusya'da işler için freelance çalışanların ortalama geliri 100 bin ruble iken, farklı ülkelerdeki işler için çalışanların ortalama geliri 300 bin ruble olarak belirlendi. Freelance çalışan tasarımcılar yüzde 50, öğretmenler yüzde 41, metin yazarları yüzde 57, yazılımcılar yüzde 46 oranında daha fazla gelir elde etti.
Bu ekonomik değişimler, Rus halkının harcama alışkanlıklarında ve gelir kaynaklarında önemli bir dönüşüm yaşandığını gösteriyor.(Haberglobal)