Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli bir dizi depremin ardından Doğu Anadolu Fayı'ndaki enerjinin Adana'nın Yumurtalık ilçesi ile Osmaniye Fayı civarına aktığını belirtti. Prof. Dr. Görür, Hatay'da birden fazla deprem kaynağı olduğunu ve kentin depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
İskenderun'da düzenlenen "İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun" söyleşisine katılan Prof. Dr. Görür, Hatay'da birden fazla fay hattının varlığına dikkat çekerek, kentin depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.
Görür, günümüz bilim ve teknolojisiyle depreme dayanıklı kentlerin inşa edilebileceğini belirtirken, bunun için mikro bölgeleme, fay analizi, risk analizi ve risk azaltma çalışmalarının yapılması gerektiğini vurguladı.
6 Şubat 2023'teki depremlerde Doğu Anadolu Fayı'ndaki enerjinin Adana'nın Yumurtalık ilçesi ile Osmaniye Fayı civarına aktığını belirten Görür, bu transferin gerçekleşmesinin önemli olduğunu kaydetti. Bu noktada, altyapı çalışmalarında betonarme yerine esnek materyallerin kullanılmasının önemine de işaret etti.
Türkiye'nin coğrafi yapısının içinde dört farklı levhanın bulunduğunu söyleyen Görür, depremlerin durdurulamayacağını ancak deprem dirençli yerleşim alanlarının oluşturulmasının önemli olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Görür, Hatay'ın tarih boyunca büyük depremlerle karşılaştığını ve bölgenin deprem riski altında olduğunu belirterek, kentin fay hatlarına göre planlanması gerektiğini dile getirdi. Özellikle Antakya'nın levha sınırında olduğunu ve bu bölgenin depreme yatkın olduğunu açıkladı.
Son olarak, 6 Şubat'taki depremlerin Doğu Anadolu Fayı'ndaki enerjiyi Yumurtalık ve Osmaniye faylarına transfer ederek, bu bölgelerde depremlerin erken yaşanmasına neden olabileceğini belirtti.