Panele, Bilim Akademisi üyesi ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Prof. Dr. Naci Görür, ‘Mardin’in depremselliği ve deprem dirençli Mardin’ başlıklı konuşmasını yaparken, Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu ‘Şubat 2023 depreminde ortaya çıkan hatalarımızın ne olduğunu ve ne yapmalıyız’ konusuna değindi.

Burdur'da Orman Yangını Kontrol Altına Alındı Burdur'da Orman Yangını Kontrol Altına Alındı

Prof. Dr. Naci Görür’den Deprem Uyarıları

Panelde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, depreme karşı dirençli binalar inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. "Bu ülkede çakılan her çivinin gözetim ve denetimi sizin boynunuzun borcudur" diyen Görür, depremlerin bitmesini istemenin yanlış olduğunu belirtti. "Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır" ifadesini kullanan Görür, depremlerin doğal bir süreç olduğunu ve dünya yaşamının bir parçası olduğunu söyledi.

Tarihi Doku ve Rant Uyarısı

Panel sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, Mardin'in tarihî dokusunun korunması gerektiğini belirtti. "Bu kenti ranta kurban etmemek lazım. Bu kentte koca koca binaları rant uğruna yapıp tarihi gölgelememek lazım" diyen Görür, yapıların nereye yapılacağının bilimsel kararlarla belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu’ndan Tarihi Yapılar İçin Öneriler

Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu ise tarihi yapılarda zamanla meydana gelen bozulmaların giderilmesi gerektiğini söyledi. "Eski zamanlarda yapılan bazı önemli gösterge taşları yerinden kaydığı zaman ne diyor yapı? Yapı diyor ki bir problem var. Bu problemi gider" diyen Bedirhanoğlu, zemin çalışması yapılmasının önemine dikkat çekti ve yapıların deprem sebebiyle tamamen yıkılmadan önce gözden geçirilmesinin faydalı olacağını belirtti

Kaynak: Haber Global