Prof. Dr Mina Urgan: Türk Edebiyatına ve Çeviri Alanına Katkıda Bulunan Bir Duayen

Prof. Dr. Mina Urgan, Türk yazar, filolog, profesör, çevirmen olarak bilinir. 1 Mayıs 1915 tarihinde İstanbul'da doğan Mina Urgan'ın biyolojik babası şair Tahsin Nahit olmasına rağmen, onu tanımamıştır. Babasının ölümünden sonra annesi yazar Falih Rıfkı Atay ile evlenmiştir. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde eğitim aldıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi bölümünden mezun oldu. Aynı fakültede İngiliz Filolojisi bölümünde doktorasını tamamlayarak 1949'da doçent unvanını aldı. 1960 yılında profesör olan Urgan, öğretim üyeliği görevine devam etti ve 1977'de İstanbul Üniversitesi'nden emekli oldu.

Mina Urgan, İngiliz edebiyatının önemli eserlerini Türkçeye kazandırmıştır. Çalıştığı yazarlar arasında Thomas Malory, Henry Fielding, Balzac, Aldous Huxley, Graham Greene, William Golding, John Galsworthy ve Shakespeare gibi 120 önemli isim bulunmaktadır. Özellikle Shakespeare ve Virginia Woolf üzerine yaptığı incelemeler akademik çevrelerde büyük ilgi görmüştür.

Urgan'ın kendi anılarını ve seyahatlerini kaleme aldığı "Bir Dinozorun Anıları" ve "Bir Dinozorun Gezileri" adlı kitapları Yapı Kredi Yayınları tarafından defalarca yeniden basılmış ve geniş bir okuyucu kitlesi tarafından ilgiyle karşılanmıştır. Mina Urgan, Türkçe ve İngilizce hakimiyeti, edebiyata kattıkları nedeniyle akademik çevrelerce de duayen olarak kabul edilmiştir. "İngiliz Edebiyatı Tarihi", "Edebiyatta Ütopya Kavramı ve Thomas Moore", "Virginia Woolf İncelemesi", "D. H. Lawrence İncelemesi", "Shakespeare ve Hamlet İncelemesi" gibi eserleri edebiyata ve akademik dünyaya önemli katkılarda bulunmuştur.

Mina Urgan, tiyatrocu Cahit Irgat ile olan evliliğinden Mustafa Irgat ve Zeynep Irgat adında iki çocuğa sahiptir. Ancak daha sonra boşanmıştır. 18 Nisan 1999 tarihli milletvekilliği seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nden milletvekili adayı olan yazar, 1993 yılında Altın Kitap ve 1996 yılında Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülü'ne layık görülmüştür. Mina Urgan, 15 Haziran 2000 tarihinde hayata gözlerini yummuştur.