Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu olarak, Marmara Depremi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kutoğlu, geliştirdikleri afet radar uydularıyla elde ettikleri verilere dayanarak Türkiye'nin yer kabuğu hareketleri haritasını analiz ettiklerini belirtti.

Kutoğlu'na göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) geçtiği bölgelerdeki renk farklılıkları, fayların hareket hızındaki farklılıklardan kaynaklanıyor.

Bu farklılık, fay hatlarının enerji biriktirmesine yol açıyor ve sonuç olarak depremlere neden oluyor. Kutoğlu, Marmara Denizi'nin doğu yakasında ve batı yakasında, yani İzmit'ten Tekirdağ'a kadar olan bölgelerdeki hareket hızlarının aynı olduğunu belirtti. Bu durum, Marmara Denizi'nin içindeki enerji birikiminin devam ettiğini gösteriyor ve bir depremin olasılığını arttırıyor.

Geliştirdikleri yazılım aracılığıyla Marmara Denizi'ndeki gerilim değerlerini hesapladıklarını ifade eden Kutoğlu, Tekirdağ segmentinin en tehlikeli ve kırılmaya en yakın bölge olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 50 kilometrelik uzunluğa sahip Tekirdağ segmentinin tek başına kırılması durumunda 7-7.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebileceğini belirtti. Ancak, 2 parçanın aynı anda kırılması durumunda 7.4 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini söyledi. Üç segmentin kırılması durumunda ise 7.6 büyüklüğünde bir deprem olasılığının olduğunu ifade etti.

Ankara TUSAŞ'ın önünde canlı bomba saldırısı yaşandı! Ankara TUSAŞ'ın önünde canlı bomba saldırısı yaşandı!

Kutoğlu, çok düşük bir ihtimal olsa da Ganos Fayı'nın da kırılması durumunda depremin 7.8 büyüklüğüne kadar ulaşabileceğini belirtti.

Kaynak: BirGün