Prof. Dr. Kadıoğlu'ndan Antakya'ya Uyarı: Fay Hattı Kırılırsa Bugünkünden Daha Kötü Olur
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde etkilenen Hatay'da yaptığı araştırmalar sonucunda, Antakya'da gerilme hareketinin etkisiyle oluşan bir fay hattının bulunduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Kadıoğlu, bu fay hattının kırılması durumunda Antakya'nın bugünkünden daha kötü bir duruma düşebileceği uyarısında bulundu.
Antakya'nın tarihi yapısına bakılarak daha önce 18 kez yıkıldığını hatırlatan Kadıoğlu, Kahramanmaraş depreminin ardından Antakya'nın da yıkıldığını ve bu durumdan ders alınmamasının endişe verici olduğunu ifade etti. Kendisinin yaptığı çalışmalara göre, Antakya'da Asi Nehri'nin üzerinden geçen bir ana fay hattı bulunduğunu ve bu fay hattının henüz kırılmadığını, ancak kırılma potansiyeli taşıdığını belirtti.
Prof. Dr. Kadıoğlu, Antakya'nın kuzeybatısı ve güneydoğusunda paralel olarak açılma hareketi ile gelişmiş birçok fayın bulunduğunu ve bu fayların kırılması durumunda bölgede ciddi yıkıma neden olabileceğini söyledi. Ayrıca, bölgede yapılacak binaların kurallara uygun olmadığı takdirde, yaşanabilecek felaketi bir daha yaşamak durumunda kalabileceklerini belirtti.
Antakya'nın tarihi mirasının zarar gördüğü binaların yer içi görüntülemelerine yönelik çalışmaları olduğunu paylaşan Kadıoğlu, niteliksiz binaların kaldırılması ve sadece nitelikli tarihi binaların restore edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bilime inanmanın ve kurallara uymamanın felaketle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Kadıoğlu, bölgede alınacak önlemlerle birlikte Antakya'nın gelecekteki deprem riskini azaltmanın mümkün olduğunu belirtti.(Karar)