Ahmet Ercan, hem jeofizik yüksek mühendisi hem de deprem uzmanı olarak İstanbul depremiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Depremin ciddiyetine dikkat çeken Ercan, "Biz buna, kırığın yürümesi diyoruz" şeklinde konuştu.

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul'daki olası deprem hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Marmara Bölgesi'nde Kandilli ile ortak bir şekilde kayma ölçerlerle gözlemler yapıldığını belirten Ercan, deprem kırılma öncesi bir kayma ve yürümenin başladığında bu durumu haber alabileceklerini söyledi.

48 SAAT ÖNCEDEN TESPİT EDİLEBİLİYOR

Dünyaca ünlü bilim dergisi Science'da yayımlanan bir çalışmaya göre, büyük depremlerden 48 saat önce faylarda meydana gelen anormalliklerin tespit edilebildiği belirtiliyor. Ancak bu tür öncü kaymaların tespit edilmesi için 50 kat daha hassas ölçüm yapan aletlere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Buna ek olarak, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da ölçümlerin uydulardan ve yerdeki istasyonlardan yapıldığını ve son 5-6 yılda bu teknolojilerin geliştiğini ifade etti. Özellikle GPS, INSAR ve GNSS adlı uydu cihazları sayesinde yer yüzündeki çok ufak hareketlerin bile izlenebildiğini belirtti.

Afyonkarahisar'da zincirleme kaza: Astsubay şehit oldu, 15 kişi yaralandı Afyonkarahisar'da zincirleme kaza: Astsubay şehit oldu, 15 kişi yaralandı

DEPREMLER ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLECEK

Çarpıcı açıklamalarda bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bu ölçümler uzun süredir yapılıyor. Biz buna Türkiye’de ‘kırığın yürümesi’ adını veriyoruz. Kırığın yürümesi birkaç günle bir hafta önceden başlayabiliyor. Kırılmayla beraber deprem oluyor. Türkiye’de 1999 öncesinde de bu tür hareketler ölçüldü. ‘Yürüme-kayma ölçer’ aletleri var. Bunlar yere yerleştiriliyor ve sürekli olarak jeofizik mühendisleri buradan ölçü alıyor. Kırılma öncesi, kırılmasız kayma yerde başladığı zaman bunlar gözlemleniyor. Buna göre deniyor ki, burada kayma var yakında kırılma oluşabilir. Beklenen İstanbul depremi için de şu anda Marmara’da Kandilli ile ortak bir şekilde kayma ölçerle gözlemler yapılıyor. Kırılma öncesi bir kayma ve yürüme başladığı zaman biz bunu haber alabileceğiz. Sience dergisinde yer alan çalışma küçümsenecek bir çalışma değil. Ancak her depremde kırılmasız kayma olmaz. Dolayısıyla kırılmasız kayma olan depremleri önceden tahmin etmek mümkün olabilecek" ifadelerini kullandı.(karar)

Editör: Haber Merkezi