Finlandiya’da seçmen, pazar günü sandık başına gidecek. Başbakan Sanna Marin'in merkez sol hükümetinin iktidarda kalmak için mücadele ettiği seçimlerde bilinmesi gereken 5 konuyu sizler için derledik.

Parti yönetimlerinde kadınlar üstün

Ülkenin en büyük sekiz partisinden yedisinin yöneticisi kadın. Siyasette kadın erkek eşitliği açısından Finlandiya dünyada ilk sırada yer alıyor.

Marin, 2019 yılında iktidara geldiğinde 5 partili koalisyondaki bütün siyasi liderlerin kadın olması, dünya basınında uzun süre manşetlerde yer almıştı.

Finlandiya parlamentosu, 1907’de ilk kadın milletvekilin yasama organına seçildiği dünyadaki ilk ülke.

Kadınlar parlamentonda çoğunluğu hiç bir zaman ele geçiremedi ancak son yasama organındaki kadın oranı yüzde 47’e ulaşmıştı. Seçime katılan kadın aday sayısı ise pazar günü bu ülkede en yüksek sayıya ulaşacak.

Gazze'de ölü sayısı  42 bin 409'a çıktı Gazze'de ölü sayısı 42 bin 409'a çıktı

Finlandiya’nın NATO üyeliği

Askeri ittifaklara katılmama konusunda yıllardır sürdürdüğü kararlılıktan vazgeçen Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından geçen yıl mayıs ayında NATO’ya üye olmak için başvurdu.

Rusya ile bin 300 kilometre uzunluğunda ortak sınıra sahip Finlandiya kısa bir süre içinde ittifaka üye olacak.

Finlandiya’da halkın çoğunluğu, Rusya gibi büyük bir ülkenin dış politikasına karışılmamasının yıllarca ülke çıkarına olduğu görüşünü taşıdı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce NATO’ya katımı destekleyenlerin oranı yüzde 20 ila 30 arasındayken, bu daha sonra yüzde 75’e çıktı. Siyasi partilerin ortak tavrı yüzünden, NATO üyeliği için yapılan başvuru ülkede tartışma konusu olmadı.

Dünyanın en mutlu ülkesi

BM tarafından desteklenen ankete göre son 6 yıldır Finlandiya’da yaşayanlar dünyanın en mutlu insanları.

Binlerce gölü ve uçsuz bucaksız ormanlarıyla Finlandiya, aynı zamanda güçlü refah sistemi, yöneticilere yönelik yüksek güven ve 5,5 milyonluk nüfusu arasında düşük eşitsizlik seviyesi ile tanınıyor.

Finlandiya'da yaklaşık üç milyon sauna var, bu da kayıtlı araba sayısından fazla bir rakama denk geliyor.

Finlandiya 2018'de ilk kez mutluluk sıralamasında zirveye çıkmasına rağmen, çoğu Fin vatandaşı kendilerini melankoliye eğilimli olarak tanımlayıp, halkın dışa karşı mutluluk ve neşeli görünmelerine mesafeli yaklaşılması gerektiğini düşünüyor.

Ülkede seçmen sağ partilere mi yöneliyor?

Son anketler Marine’nin Sosyal Demokrat Partisi’nin, diğer iki sağcı partiyle “başa baş” yarışı götürdüğünü ortaya koyuyor.

Merkez sağdaki Ulusal Koalisyon Partisi’nin çok az bir farkla Sosyal Demokrat Parti ve göçmen karşıtı sağcı partinin çok az bir farkla yarışa gireceği gösteriyor.

Marin’nin koalisyon ortaklarından Merkez Parti ise, Sosyal Demokrat Parti’nin öncülüğündeki koalisyonda bir daha yer almak istemediğini açıkça ortaya koyuyor.

Bu da Merkez Parti’nin Ulusal Koalisyon Partisi ile ittifaka gidebileceği yolundaki yorumların gündeme gelmesine yol açıyor.

Ulusal Koalisyon Partisi’nin sağcı göçmen karşıtı Gerçek Finler Partisi ile 2015’de olduğu gibi partiyle işbirliği yapma olasılığı da gündemde bulunuyor.

Göç ve borçlar

Bununla birlikte Ulusal Koalisyon Partisi, Gerçek Finler Partisi’nin aşırı göçmen karşıtı politikasına sıcak bakmıyor.

Bu yüzden Ulusal Koalisyon Partisi’nin Sosyal Demokrat Parti ile ittifak yapmasını gündeme getirebilir. Gerçek Finler Partisi, çetelerle savaş ve göç politikasında daha sertlik yanlısı politikaları savunuyor.

Marin, açıkça “ırkçı” olarak nitelendirdiği Gerçek Finler Partisi ile koalisyona kesinlikle karşı çıkacağını beliriyor.

Ulusal Koalisyon Partisi, Marin hükümetini sorumsuz kamu harcamaları yaptığı gerekçesiyle son dönemde ciddi bir eleştiri yağmuruna tutu.

Marin, 2019 yılında iktidara geldiğin gayri safi yurt içi hasılanın borçlara oranı yüzde 64 iken, salgın ve savaş sonrası bu oran yüzde 74’e çıktı.

Ulusal Koalisyon Partisi, kamu harcamalarını 6 milyar euro düşürmek isterken sol partiler buna refah için tehdit oluşturacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi