19 Ocak 2007'de Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni Hrant Dink'i gazetenin önünde tabancayla öldüren Ogün Samast, Şubat ayında nakledildiği Bolu'daki F tipi cezaevinden dün gece şartlı tahliyeyle serbest bırakıldı.

Samast'ın serbest bırakılması sosyal siyasilerin ve eylemlerin tepkisine yol açtı. Ogün Samast'ın adı kısa sürede TT oldu.

Kocaeli Başsavcılığı'nın Ogün Samast için hazırladığı 16 Haziran 2021 tarihli genelgede şartlı tahliye tarihi 19 Şubat 2023, Bihakka'nın tahliye tarihi ise 7 Aralık 2034 olarak hesaplandı.

Samast'ın 19 Şubat 2022'de hesaplanan süreye göre şartlı tahliye ile serbest bırakılması bekleniyor. İdari Denetleme Kurulu bugün, Ogün Samast'ın şartlı tahliye sürecinin başlatılmasına karar verdi.

Samast, İnfaz hakiminin ebeveynlerinin ardından cezaevinden tahliye edildi. Ogün Samast BÜYÜK TEPKİ VAR Samast'ın serbest bırakılması başta siyasiler olmak üzere pek çok vatandaşın tepkisine neden oldu.

Samast'ın serbest bırakılmasının ardından dava sosyal medya platformlarında da gündem oldu. İşte ayrıntılı yorumlardan bazıları:

NE OLDU?

Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in başvurduğu davasını araştıran İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi, katil Dink Samast'ın 18 yaşında küçük olması nedeniyle durumunun ayrılmasına karar verdi.

Olayın tarihinde tekrar yaşandığı tespit edilerek İstanbul Çocuk Asliye Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi,, 6008 sayılı “Terörle Mücadele Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İzin Verilmesine Dair Kanun”un 8. maddesine göre karar verdi.

Mahkeme, olay günü Ogün Samast'ın 16 yaşında ve 17 yaşında küçük başladığı belirleme üzerine Samast'ın cezasını üçüncü bir oranda indirerek 21 yıl 6 ay indirdi.

Mahkeme, Samast'ı "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan 2 yıl hapis ve 900 TL para cezasına çarptırdı.

Olayın tarihindeki yaşının kaydedildiği ceza bir yıl dört ay hapis ve 600 TL para cezasına çevrildi.

GARDİYANLARA SALDIRMIŞTI

Öte yandan Samast, cezaevindeyken hakkında Silivri 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından cezaevindeki gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle açılan dava kapsamında 5 yıl 1 ay 13 gün hapis cezasI almıştı.


HRANT DİNK KİMDİR?

Hrant Dink, ilköğrenimin bu kiliseye bağlı İncirdibi İlköğretim Okulu'nda devam etti ve yazlarını Tuzla'daki bir okul kampında ele geçirdi.

Üsküdar'da Bezciyan Lisesi ve Surp Haç Tıbrevank Yatılı Okulu'nda okudu.

TUSAŞ saldırısında yeni detaylar ortaya çıktı : Teröristler dikkat çekmemek için el ele gelmiş TUSAŞ saldırısında yeni detaylar ortaya çıktı : Teröristler dikkat çekmemek için el ele gelmiş

Şişli Lisesi mezunu olan Dink, ilkokulda tanıdığı Rakel Yağbasan ile evlendi.

Adını mahkeme kararıyla “Fırat” olarak yaygın olarak kullanılan Hrant Dink, eşi Rakel Dink ile birlikte büyüdü. Tuzla çocuk kampının işletmesini geçici olarak satın aldı.

İlk Türkçe-Ermenice sayıları 5 Nisan 1996'da İstanbul'da sunulan Agos gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmeni Dink, aynı zamanda çeşitli gazetelerde köşe yazıları yazdı.

13 Şubat 2004'te Agos gazetesinde yayınlanan bir yazı nedeniyle bazı çevrelerin hedefinde olan ve ardından Şişli Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Dink, 7 Şubat'ta 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

2005. Bu sırada ağır eleştirilere maruz kalan ve mahkemeye giden Dink, tehditlere maruz kaldıklarını bildirdi ve gazetedeki köşesinde yaşadıklarını bildirdi.

Dink, 19 Ocak 2007'de Agos gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmeni olan bir bankadan kaçtı ve Halaskargazi Caddesi'nde Ogün Samast tarafından öldürüldü. (haberler.com)

Editör: Haber Merkezi