5 yıldır Türkiye'ye kısıtlama uygulayan Norveç'ten geri adım! 5 yıldır Türkiye'ye kısıtlama uygulayan Norveç'ten geri adım!

Nijerya'nın kuzeyindeki Kano eyaletinde difteri salgını nedeniyle 40 kişi hayatını kaybetti. Eyalet genelinde hızla yayılan salgın nedeniyle birçok kişi de tedavi altına alındı. Yetkililer, son iki haftada difteri vakalarında önemli bir artış yaşandığını bildirirken, bu durum 2022-2023 yıllarında da ciddi boyutlara ulaşmıştı. O dönemde 16 bin 518 difteri vakası tespit edilmiş ve 800'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ülkede ikinci bir difteri salgını dalgasının yaşandığını doğruladı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), salgınla mücadele kapsamında geçen yıl Nijerya'ya 9,3 milyon doz aşı gönderdi.

Difterinin, "corynebacterium diphtheriae" adlı bakterinin boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalık olduğu, ciddi durumlarda ölüme yol açabileceği biliniyor. Bu hastalık, halk arasında "kuşpalazı" olarak da biliniyor ve özellikle aşısız kişilerde büyük risk teşkil ediyor.

Kaynak: KARAR