ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, Avrupa'daki baş diplomatik muhabiri Steven Erlanger'ın imzasıyla bir yazı yayımladı. "Seçimler yaklaşırken Erdoğan yeniden Yunanistan'la ortamı kızıştırıyor" başlıklı haber, şu ifadelerle başlıyor:

İsrail 'in Lübnan'da ateşkes için taleplerini ABD'ye ilettiği iddia edildi İsrail 'in Lübnan'da ateşkes için taleplerini ABD'ye ilettiği iddia edildi

Türkiye'nin cumhurbaşkanı birliklerinin Yunanistan'a 'bir gece ansızın gelebileceğini' öne sürdü. Enflasyonun şahlandığı ve liranın değer kaybettiği bu durumda tam olarak ihtiyaç duyduğu şey, üretilmiş bir kriz olabilir.

Avrupa kıtasındaki ülkelerin liderlerinin ilk kez düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısında Çekya'nın başkenti Prag'da bir araya geldiği kapalı toplantıda yaşananlar yazıda anlatıldı. 

Avrupalı bir diplomata ve orada bulunan iki üst düzey Avrupalı yetkiliye dayandırılan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Ekim'deki basına kapalı akşam yemeğinde 44 lidere seslenen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in lafını kesmiş.

Bağrışmaların duyulduğu tartışmada Erdoğan, Miçotakis'i Ege'nin doğusundaki anlaşmazlıkla çözme konusunda samimiyetsizlikle suçlamış. Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği'ni de eleştirerek üyeleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden yana taraf olmakla eleştirmiş.

Haberde odada kalanların rahatsız olup sinirlendiği de öne sürüldü.

Bu yemekten ayrılarak Prag Kalesi'nde basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, bir Yunan gazetecinin "Bir gece ansızın Yunanistan'a gelebiliriz derken ne kastediyorsunuz? Yunanistan'a gerçekten saldırmayı mı düşünüyorsunuz?" sorusuna "Yani, konuyu anlamışsın aslında" diye yanıt vermişti.

Ertesi gün İstanbul'da gazetecilerin "Miçotakis'le tartışma yaşandı mı?" diye sorması sonrasında Erdoğan şöyle demişti:

Bende böyle bir yüz görüyor musun? Bir defa protokol kaidelerini bilmeyen bir adam. Kendisinin konuşması programda olmamasına rağmen ben ana konuşmacılardan bir tanesiydim, konuşmamı yaptım, masama geçtim. O da kimden nasıl izin aldı, ben bilmiyorum, oraya çıktı, bana laf yetiştirmeye kalktı. Onun cevabına ben cevap mı vereyim? Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı böyle bir seviyeye düşer mi? Sadece onun orada birkaç kelamını dinleyerek onunla yetindim. Doğru dürüst kimse de alkışlamadı.

The New York Times'ın haberinde gelecek seçimler öncesinde Erdoğan'ın siyasi ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğu ve NATO'daki müttefiki Yunanistan'a karşı normalde ultra milliyetçilerin ve savaş çığırtkanlarının kullandığı dille seslendiği ifade edildi. Avrupalı diplomatların, siyasi olarak tehdit altındaki Erdoğan'ın komşuları için de gittikçe daha fazla tehlike yarattığını ve kazaların olabileceğini düşündüğü aktarıldı. 

Türkiye konusunda uzman olan ve adını gizlemek isteyen bir diplomat, Erdoğan'ın ülkedeki konumunu korumak için krizlere ihtiyaç duyduğunu ve kriz yoksa da bunu yaratabileceğini iddia etti. 

İstanbul merkezli araştırma kuruluşu EDAM'ın direktörü Sinan Ülgen, Erdoğan'ın eylemlerinin geçmişten gelen köklü sorunlarla da ilgisi olduğunu söyledi:

Türkiye ve Yunanistan'ın bir dizi çözülmemiş karşılıklı sorunları var ve bu durum, Ankara ya da Atina'daki bir siyasetçi ne zaman gerginliği artırmak istese bunu yapmasına uygun bir ortam sağlıyor.

Ülgen, silahlı çatışma ihtimalini düşük görse de böyle bir şey olursa şaşırmayacağını "Bu denklem dışı görebileceğimiz bir şey değil ama olursa da küçük çapta olur" ifadesiyle belirtti:

Miçotakis de gelecek yaz düzenlenmesi planlanan seçimlere hazırlanıyor. New York Times, muhalif gazetecilerin ve siyasetçilerin telefonlarına yüklenen casus yazılım skandalıyla boğuşan Yunanistan Başbakanı'nın ülkedeki milliyetçilerin desteğini almak için geçmiş meseleleri fırsat olarak görebileceğini de bildirdi. 

Kaynak: www.indyturk.com

Editör: Haber Merkezi