Milli tekvandocu Sude Yaren Uzunçavdar'ın antrenörü ve babası Serkan Uzunçavdar, kızının dünya sıralamasında ilk 5'te yer almasına rağmen Paris 2024 Olimpiyat Oyunları kadrosuna alınmadığını açıkladı. Serkan Uzunçavdar, Türkiye Tekvando Federasyonu'nun aynı kiloda kota kazanan sporcular arasında milli takım seçmesi yapması gerektiğini belirtti. Federasyonun aldığı kararın önceki beyanatlarla tutarlı olmadığını dile getirerek, bu durumun adaletli olmadığını vurguladı. İki sporcunun da kota alarak büyük bir başarı elde ettiğini ancak federasyonun belirlediği kriterleri geçerli kılmadığını ifade etti. Serkan Uzunçavdar, konunun neden böyle olduğunu anlamadıklarını da ekledi.

Yusuf Yazıcı'nın yeni adresi herkesi şaşırttı! Yusuf Yazıcı'nın yeni adresi herkesi şaşırttı!

Antrenörü ve babası Türkiye Tekvando Federasyonu Teknik Kurul Üyesi Serkan Uzunçavdar, kızının 2024’de Paris’te yapılacak olan olimpiyat kadrosuna neden alınmadığı konusunda federasyonun hiçbir açıklama yapmadığını belirterek, Türkiye Tekvando Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Metin Şahin’in geçmiş dönemde yaptığı, “Olimpiyatlara kısa süre var, aynı kiloda kotayı alabilmek için iki Türk evladının aynı seviyeye gelmesi bizim en büyük gururumuz. İki sporcumuz da olimpiyat kotaların belirleneceği Aralık ayındaki finale çok kısa süre kala eşit duruma geldi. Burada haksızlığı önlemek adına gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi seçme koyduk” açıklamasını hatırlattı.

Aynı kiloda kota kazanan diğer sporcu ile Sude’nin karşı karşıya gelerek müsabaka yapması gerektiğini belirten Serkan Uzunçavdar, şu ifadeleri kullandı:

"Kızım Avrupa ve dünya şampiyonu. Üç nesil 50 yıldır Türk sporuna hizmet ediyorum. Kızım 18 yaşında ve tekvandoda tarihi başarılara imza attı. 16 yaşında Grand Prix finallerinde şampiyon oldu ve Türkiye Tekvando Federasyonu tarihinde bu başarıyı ilk kez elde eden sporcu oldu. Büyüklerde dünya sıralamasında ilk dörde yükseldi ve olimpiyat kotası kazandı."

"Federasyonun daha önceki açıklamaları var. Bu işin hakkaniyetinin milli takım seçmesi olduğunu beyan ediyor federasyonumuz. Ancak bu sefer Sude’ye aynı uygulama yapılmadı. Milli takım seçmesi yapılması gerektiğini izah ediyoruz. Sude halen daha aktif milli takım sporcusu ve kısa bir süre önce Büyükler Avrupa Şampiyonası’nda Avrupa ikincisi oldu ancak olimpiyata gidemiyor."

"Federasyonumuzun bu konuda bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Aynı zamanda teknik kurul üyesi olarak, bu işin hakkaniyeti milli takım seçmesidir. Diğer ülkelerde de aynı uygulama yapılmaktadır. Milli takım seçmesi yapılarak olimpiyata gitmesi gereken sporcu belirleniyor. Umarım federasyon yetkilileri bununla alakalı bir karar alırlar."

"Federasyon 'ben böyle karar aldım' diyor. Ancak almış olduğu bu kararın bir öncekiyle tutarlı hiçbir yanı yok. Federasyon başkanımızın önceki açıklamalarında belirttiği gibi haksızlık olmaması adına milli takım seçmesi yapılmalıdır. İki sporcu da kota aldı, biri yaşça büyük olduğundan dolayı ilk beşin içindeydi. Diğer sporcu ise zorlu rakiplerin arasından ilk beşe girdi. Fakat federasyon bu konuda hiçbir açıklama yapmadı."

"Biz elimizden geldiği kadar mücadelemize devam edeceğiz. Burada çok ciddi haksızlık var ve bunu izah edeceğiz. Biz bir lütuf beklemiyoruz, hakkımız olan milli takım seçmesinin yapılmasını istiyoruz. Dünyada sporcular olimpiyat şampiyonları seçmeye girerken, bizim ülkede neden olmuyor? Güney Kore'de olimpiyat üçüncüsü olan sporcu, aynı kiloda kota alan diğer bir sporcu ile maç yaptı. Biz de aynısını istiyoruz."

Kaynak: KARAR