Marmara Denizi'ndeki Art Arda Meydana Gelen Depremler, Beklenen Büyük Marmara Depreminin Habercisi Olabilir mi?

Marmara Denizi'nde son zamanlarda meydana gelen art arda depremler, bölgede beklenen büyük Marmara depreminin habercisi olabilir mi? İşte uzmanların değerlendirmeleri:

Marmara Denizi'nde saat 10.42'de İstanbul ve çevre illerden hissedilen 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Hemen ardından gelen 4.5 büyüklüğündeki bir sarsıntı daha kaydedildi.

Uzman Değerlendirmeleri:

1. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz: Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Bu depremler, Düzce Adapazarı Gölcük hattında meydana gelen ve Marmara Denizi'ni içine alan büyük depremi üretebilecek fay hattının artçı sarsıntıları olabilir. Marmara Denizi içerisinde Saros Körfezi’ne kadar uzanan bu fay, yaklaşık 250-300 yılda bir deprem üreten bir faydır. Ancak hangi koldan kaynaklandığı ve ne kadar büyük bir depreme neden olabileceği şu anda bilinmiyor. 5.2'lik deprem ana deprem boyutu, 4.5'e varabilecek artçı sarsıntılar olabilir." ifadelerini kullandı.

2. Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada, "Marmara'nın güney tarafındaki faylara ilişkin depremleri farklı değerlendirmek gerekir. Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara denizinin içinden geçen kuzey kolu üzerinde büyük bir deprem bekliyoruz. Güneydeki kollar üzerinde ise farklı yorumlar getirir. Büyük Marmara depreminin üzerindeki fay zonları üzerinde değil." dedi.

Evlilik yıldönümü çiçeğini almak isterken şehit olmuş Evlilik yıldönümü çiçeğini almak isterken şehit olmuş

3. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 10.42'deki depremin Kuzey Anadolu kırığının güney kolunun bir parçası olduğunu belirterek, "Ancak bu depremin İstanbul ile ilişkisi yok. Bu, beklenen büyük Marmara depreminin üzerine denk gelmeyecek bir yerde gerçekleşti." şeklinde konuştu.

4. Prof. Dr. Naci Görür: Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik Körfezi içinde meydana gelen depremin Zeytinbağı Fayı'nın güney kolunun bir parçası olduğunu ifade ederek, "Bu fay yavaş hareket eden ancak stres biriktiren bir fay zonu. Gemlik'te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir." uyarısında bulundu.

Marmara Denizi'ndeki bu art arda gelen depremler, uzmanlar tarafından titizlikle takip edilmekte ve bölge halkına gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılar yapılmaktadır.(Haberglobal)

Editör: Haber Merkezi