Bilim insanları, 4000 yıl önce nesli tükenen mamutları kurtarma çabalarında ilerleme kaydetti. Nesli tükenen türleri kurtarmak için 10 yılı aşkın süredir çalışan Harvard Üniversitesi'nden genetikçi George Church, girişimci Ben Lamm ile 2021 yılında Colossal Biosciences şirketini kurarak projeye hız verdi.
Şirketin biyoloji bölümünün başkanı Church ve Eriona Hysolli, mamutların yaşayan en yakın akrabası olan Asya filinden alınan kök hücrelerin ilk kez embriyonik olarak yeniden programlandığını söyledi. Değiştirilen hücrelerin laboratuvar ortamında herhangi bir fil hücresine dönüşebilecek şekilde geliştirilebileceği iddia edildi.
Bu sayede bir Asya filinin Kuzey Kutbu'nda hayatta kalabilmesi için gerekli olan genetik değişiklikleri yapmak mümkün olmaktadır. Bu, mamutlarda olduğu gibi yünlü deriyi, katmanlı bir yağ tabakasını ve küçük kulakları içerecektir. Üretilen kök hücreler aynı zamanda bilim adamlarının fil embriyo modelleri oluşturmasına da olanak sağlayacak.
Böylece filin fetüsün içinde nasıl büyüdüğüne dair sorular yanıtlanmış olacak. Bilim adamlarına göre filden alınan hücreler, mamutunkine benzer genetik özelliklerle yüklendikten sonra, bir tür yapay rahme yerleştirilebilen yumurta, sperm ve embriyo üretmek için kullanılabilir ve binlerce yıl sonra yeni bir mamut oluşturulabilir.