Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Mátis, vize krizine ilişkin yaptığı açıklamada, 2024 yılında her 45. başvuru sahibine vizeyle birlikte uyarı notu verdiklerini belirterek, "Bu kişilerin sadece üçte birinin gerçekten Macaristan'a gitmeyi planladığını teyit edebildik" dedi.

İsrail Gazze'de bir okula daha saldırdı: 6 kişi öldü İsrail Gazze'de bir okula daha saldırdı: 6 kişi öldü

Macaristan Büyükelçiliği'nin, Türkiye'den Schengen vizesi alan bir Türk vatandaşının pasaportuna koyduğu uyarı notu üzerine çıkan tartışmalar devam ederken, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Mátis, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak iddialara yanıt verdi.

Büyükelçi Mátis, çıkan haberlere ilişkin olarak öncelikle kendisine ve ailesine güzel dileklerini iletenlere teşekkür ederek, vize konularında konsolosluklarının kötü niyetli olmadığını vurguladı. Mátis, Macaristan'ın Türkiye'yi AB ve vize konularında elinden geldiğince desteklediğini belirterek, vize serbestisi konusunun en kuvvetli destekçileri olduklarını söyledi. Ayrıca, bu konuyu görüşmek üzere üst düzey bir makama gideceğini ifade etti.

Mátis, Schengen ülkelerine randevu bulmanın ve vize almanın bugünlerde zor olduğunu belirtti. Bazı kişilerin Macaristan'dan vize alarak başka ülkelere gitmeyi planladığını ve bunun "visa shopping" olarak adlandırıldığını açıkladı. "Visa shopping" yapanların tespit edilmesi halinde, konsolosluklarının ret vermesinin cezai sorumluluk olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Mátis, bu durumdan şüphelenilen ancak kesin olarak emin olunamayan durumlarda, belirli başvuru sahiplerine vizeyle birlikte uyarı notu verdiklerini belirtti. 2024 yılında her 45. başvuru sahibine bu notu verdiklerini ve bu kişilerin sadece üçte birinin gerçekten Macaristan'a gitmeyi planladığını teyit edebildiklerini açıkladı

Kaynak: karar