Alman Bakan  Annalena Baerbock: Lübnan çöküşün eşiğinde Alman Bakan Annalena Baerbock: Lübnan çöküşün eşiğinde

Lübnan'daki Hizbullah tarafından Golan Tepesi'ne düzenlenen roket saldırısında 12 İsraillinin hayatını kaybetmesiyle bölgede tansiyon yükseliyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, "Hizbullah ve Lübnan'a karşı topyekun bir savaş anına hazırlanıyoruz." açıklamasında bulundu. Bu açıklamanın ardından Lübnan'a ait hava yolları şirketi Middle East Airlines (MEA), Beyrut'a yapılacak bazı uçak seferlerini yarın sabaha kadar erteledi.

MEA'nin uçak seferlerine ilişkin yaptığı açıklama Lübnan resmi ajansı NNA tarafından paylaşıldı. MEA, Beyrut Uluslararası Havalimanı'na yapılacak bazı uçak seferlerini bu akşamdan yarın sabaha kadar ertelediğini ve uçak seferlerinin 29 Temmuz sabahından itibaren yeniden başlayacağını belirtti.

Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesinde bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişinin hayatını kaybettiği, 17'si ağır 35 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. İsrail ordusu, roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiğini ve saldırıdan Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu belirtti.

Lübnan Hizbullahı ise saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek." ifadesini kullandı.

Mecdel Şems'teki saldırı sirenlerinin çalmasından kısa bir süre sonra roketin isabet etmesi üzerine, füzenin İsrail ordusuna ait hava savunma sistemi Demir Kubbe'den ateşlendiği iddia edildi. Bölge sakinleri, füzenin "Demir Kubbe" bataryalarının bulunduğu Cebel Şeyh bölgesinden geldiğini öne sürdü.

İran ise, İsrail'e "yeni bir maceraya girişmesinin öngörülemeyen sonuçlara yol açabileceği" konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "Siyonist rejimin herhangi bir cahilce eylemi, bölgede istikrarsızlık, güvensizlik ve savaşın kapsamının genişlemesine yol açabilir." değerlendirmesinde bulundu. Kenani, İsrail'in bu tür davranışlarına karşı öngörülemeyen sonuçlardan ve tepkilerden sorumlu olacağını belirterek, ABD'ye "bölgede yeni bir yangın başlatmadan önce Siyonist rejimi durdurma" çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücüne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor. Ancak Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında bulunuyor.

Kaynak: HABERLER.COM