Japon deprem uzmanı Moriwaki: Türkiye'nin deprem haritası Japonya'nınkiyle aynı
Japon deprem uzmanı Moriwaki katıldığı konferansta Türkiye'nin deprem haritasına baktı ve şunları söyledi: “Türkiye'nin deprem haritası tıpkı Japonya'nınki gibi kırmızıdır. Hep birlikte önlem almalı ve hazırlıklı olmalıyız. "Deprem hazırlıkları yapıldığında ve önlemler alındığında hasar ve kayıplar yüzde 70 oranında azalıyor" dedi. Moriwaki, Türkiye'nin depremde en fazla can kaybının yaşandığı üçüncü ülke olduğunu söyledi.
Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen Türkiye-Japonya Deprem Farkı Konferansı'nda öğrencilerle buluştu. Türkiye'nin deprem haritasını inceleyen Moriwaki, şunları söyledi: “Türkiye'nin deprem haritası da tıpkı Japonya'nınki gibi kırmızı. Hep birlikte önlem almalı ve hazırlıklı olmalıyız. "Depreme hazırlık yaptığınızda ve önlem aldığınız zaman hasar ve kayıplar yüzde 70 azalıyor" diyen vatandaşlara önlem almaları çağrısında bulundu. Moriwaki ayrıca Türkiye'nin depremde en fazla can kaybının yaşandığı üçüncü ülke olduğunu söyledi.
Moriwaki, Japonya'daki depremlerin denizde, Türkiye'deki depremlerin ise karada meydana geldiğini belirterek, şöyle konuştu: "Japonya, 2011 yılında depremin yol açtığı 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunamiyle en şiddetli sarsıntıyı yaşadı. Türkiye'nin en büyük depremi 1939 yılında Erzincan'da 7,9 büyüklüğünde meydana geldi. Her iki depremde de çok sayıda insan hayatını kaybetti. "Türkiye dünyada en çok deprem yaşayan 17'nci ülke, Japonya ise altıncı ülke ama ölü sayısı tam tersi" dedi.
Moriwaki, Türkiye'nin deprem nedeniyle en fazla ölümün yaşandığı üçüncü, Japonya'nın ise yedinci ülke olduğuna dikkat çekti.
KONYA'DA DEPREM OLMAYACAĞI DAHA ÖNCE SÖYLENMİŞTİ
Kahramanmaraş'taki 6 Şubat depreminde birçok insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, herkesin bu gerçeği unutmaması gerektiğini vurguladı.
Deprem nedeniyle can kayıplarının önlenmesine yönelik hazırlık ve tedbirlere değinen Moriwaki, şunları söyledi:
Artık deprem gerçeğini bilmemiz gerekiyor. 'Konya'da deprem olmayacak' denildi ama artık oldu. Türkiye'nin deprem haritası da Japonya'nınki gibi kırmızı. "Allah deprem olmasın" yerine, "Allah korusun depremin verdiği zarar minimum düzeyde olsun" diyoruz. Hep birlikte önlem almalı ve hazırlıklı olmalıyız. Deprem hazırlıkları yapıldığında ve önlemler alındığında hasar ve kayıplar %70 oranında azalır. Bu çok önemli bir rakam değil mi? Neden bunu yapmıyorsun? Bir gün deprem olacak, hazırlıklı olalım. Ahmet Mete Işıkara'nın dediği gibi: "Deprem öldürmez, binalar öldürür." Bunu unutmayalım.(karar)