Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Gazze'yi bombalayan İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) açtığı "soykırım" davasına ilişkin geçici tedbir talepleri üzerine Hollanda'nın Lahey kentinde iki günlük duruşmalar başladı.
YARIN İSRAİLLİLER KENDİNİ SAVUNACAK
Başlayan duruşmada, Güney Afrikalı avukatlar ve İsrailli avukatlar 12 Ocak'ta mahkeme hakimleri önünde konuşacak.
İlk duruşma başladı: Bebek katili Netanyahu ve kabinesi yargılanıyor!
TÜRK HEYETİ DE SALONDA YERİNİ ALDI
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığındaki heyet, Türkiye Cumhuriyeti'nin sunduğu "soykırım" davasına ilişkin duruşmaları takip etmek üzere Lahey'e gitti. Güney Afrika, Uluslararası Mahkeme önünde İsrail'e karşı. Adalet Divanı.
Yüksel, "Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik talebini memnuniyetle karşılıyoruz" diyerek, İsrail'in Filistin topraklarındaki uluslararası hukuk ihlallerinin 7 Ekim'den bu yana artarak devam ettiğini vurguladı. Yüksel, Güney Afrika'nın İsrail'e dava açarak ihlallerin sona ermesi yönünde attığı adımın önemli olduğunu söyledi.
'TAKİP EDECEĞİZ'
Yüksel, Mahkemenin bu soykırımı durdurmak ve yargı süreci devam ettikçe durumun daha da kötüleşmesini önlemek için geçici tedbir kararı vermesini umduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Mahkemenin dokuz konuda İsrail'e karşı geçici tedbir kararı vermesi gerekiyor. Cuma günü sonuçlanacak ara duruşmaların ardından hakimlerin bir an önce karar vermesini ve talep edilen geçici tedbirlere ilişkin karar vermesini umuyoruz" dedi.
Türkiye'nin hem insani yardımların ulaştırılması hem de kalıcı barışın tesis edilmesi yönünde girişimlerini ilk günden itibaren sürdürdüğünü kaydeden Yüksel, şöyle konuştu: "Bu ve diğer uluslararası anlaşmalarda alınan kararları uygulamaya devam edeceğimizi belirtmek isteriz. mahkemeler."
CANLI İZLENEBİLECEK
İsrail'in talebi üzerine bugünkü ve yarınki sözlü oturumlar bir saat uzatıldı. Duruşmalar iki gün boyunca saat 10.00 ile 13.00 arasında gerçekleşecek ve Uluslararası Adalet Divanı'nın web sitesinden canlı olarak takip edilebilecek.
NE OLMUŞTU?
Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık'ta İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de gerçekleştirdiği eylemlerle 1948 Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesini ihlal ettiği iddiasıyla UAD'ye şikayette bulundu. Mahkeme kararı istedi.
Talepte, "İsrail'in eylemleri ve eylemsizlikleri soykırım niteliğindedir çünkü bunlar belirli bir soykırım niyetiyle işlenmiştir" ve eylemlerin "Gazze'deki Filistinlileri yok etmeyi" amaçladığı vurgulanmıştır.
Soykırım Sözleşmesinin 9. Maddesi Maddeye göre, bir devletin anlaşmanın maddelerini ihlal etmesi durumunda, anlaşmaya taraf olan herhangi bir devlet, ihlal eden devlete karşı UAD'ye şikayette bulunabilecek.
Aciliyet gerektiren durumlarda UAD ihtiyati tedbir kararı verebilir ve dava süreci sonuçlanana kadar söz konusu ihlallerin durdurulmasını emredebilir.