İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'deki saldırılarını genişletirken, Lübnan'da Hizbullah ile de doğrudan çatışma sürecine girmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın 80 ton bombanın kullanıldığı 72 saat süren bir operasyon sonucunda öldürüldüğünü duyuran İsrail, bu suikastın ardından Lübnan'a kara harekâtı başlattığını açıklamıştı.
Son olarak İsrail, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yönelik gerçekleştirdiği bir operasyonda Hizbullah Karargâh Başkanı Süheyl Hüseyni’yi öldürdüğünü bildirdi. Bu gelişme, bölgedeki gerilimi daha da tırmandırdı ve Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların daha geniş bir alana yayılabileceğine dair endişeleri artırdı.
5 Belde Kapalı Askeri Bölge İlan Edildi
İsrail ordusu, Lübnan sınırına yakın Batı Celil bölgesinde bulunan Rosh Hanikra, Şlomi, Hanita, Adamit ve Arab el-Aramshe beldelerini "kapalı askeri bölge" ilan ederek bu bölgelere giriş-çıkışları yasakladı. Bu adımın, Hizbullah'a yönelik olası yeni operasyonlar için hazırlık niteliğinde olduğu düşünülüyor. İsrail ordusu yetkilisi Avichay Adraee, Arap medyasına yaptığı açıklamada, Lübnanlı sivillerin güneydeki ilk nehirden başlayarak Akdeniz kıyısı boyunca bulunmamaları gerektiği uyarısında bulundu.
Lübnan'da Artan Saldırılar ve Can Kaybı
İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları, özellikle 8 Ekim 2023’ten bu yana yoğunlaştı. Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 83 kişi bu saldırılarda hayatını kaybetti. İsrail’in güney Lübnan, Bekaa ve Baalbek bölgelerine yönelik yüzlerce hava saldırısı düzenlediği, birçok sivil yerleşim yerinin hedef alındığı ve yüz binlerce kişinin yerinden olduğu bildiriliyor.
İsrail-Hizbullah Çatışmaları Şiddetleniyor
Hizbullah, Nasrallah'ın ölümünün ardından İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. Özellikle İsrail’in askeri üslerini hedef alan bu saldırılar sonucunda büyük hasar bildirilmemesine rağmen, İsrail’in kuzey bölgelerinde güvenlik önlemleri artırılmış durumda. Ayrıca, İsrail'in yoğun hava bombardımanı nedeniyle Lübnan'ın güney bölgelerinden başkent Beyrut'a ve kuzeydeki diğer kentlere yoğun bir göç dalgası yaşanıyor. On binlerce Lübnanlının ise ülkedeki güvensizlik ortamı nedeniyle Suriye'ye göç ettiği belirtiliyor.