İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı taşıyan helikopter, dün akşam Doğu Azerbaycan'da şiddetli rüzgar ve sis nedeniyle düştü. Olumsuz hava koşulları nedeniyle saatler süren arama çalışmalarına Türkiye'den hareket eden Akıncı İHA'nın katılmasıyla, helikopter enkazının yeri 15 saatin ardından tespit edildi. Ekipler olay yerine ulaştığında, Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın da aralarında bulunduğu toplam 9 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.

AZERBAYCAN GEZİSİ DÖNÜŞÜNDE KAZA

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter, Azerbaycan gezisinden dönerken kaza yaptı. Arama kurtarma çalışmaları, kötü hava koşulları nedeniyle uzun sürdü.

KAZADA 9 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Helikopterin enkazı, Akıncı İHA'nın tespitleriyle 15 saatlik çalışma sonucu bulundu. Ekiplerin enkaza ulaşmasıyla, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile birlikte Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim'in de aralarında bulunduğu 9 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

KABİNE ACİL TOPLANDI

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölüm haberi devlet televizyonunda duyurulmasının ardından, Tahran'da kabine acil olarak toplandı.

İRAN'DA BORSA KAPATILDI

Yaşanan olayın ardından İran'da borsa kapatıldı. Yetkililer, sonraki günler için yeni açıklamalarda bulunacaklarını belirtti. Kaza haberi duyulduğunda, İran riyali ABD doları karşısında değer kaybetti.

ALİYEV İLE AÇILIŞ TÖRENİNE KATILMIŞTI

Libya Deniz Harp Okulu Komutanı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti Libya Deniz Harp Okulu Komutanı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti

Tasnim Haber Ajansı, konvoyda üç helikopter bulunduğunu ve diğer iki helikopterin güvenli bir şekilde varış noktalarına ulaştığını bildirdi. İran Cumhurbaşkanı, Azerbaycanlı mevkidaşı ile iki ülke arasındaki sınırda bir su barajının açılışını yapmıştı. Kaza, Doğu Azerbaycan eyaletindeki törenin ardından gerçekleşti.

AKINCI İHA TÜRKİYE'YE DÖNDÜ

Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter enkazını tespit çalışmalarını başarıyla tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

KONVOYDAKİ 2 HELİKOPTER GÜVENLE ULAŞTI

Cumhurbaşkanı Reisi'nin konvoyundaki diğer iki helikopter güvenle hedeflerine ulaştı. Yerel saatle 13.30'da irtibatın kesildiği belirtilen helikopterler, yaklaşık 15-20 dakika boyunca Reisi'nin helikopterini aradı.

HELİKOPTERİN MODELİ

Uzmanlar, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve eşlikçilerinin ABD yapımı Bell 212 tipi bir helikoptere bindiklerini doğruladı. Bu helikopterin 15 koltuk kapasitesine sahip olduğu ve uçuş ekibi ile güvenlik personelinin de dahil olabileceği belirtildi.

ARAMA ÇALIŞMALARINDA 3 PERSONEL KAYBOLDU

Arama çalışmaları, yağmurlu, sisli ve soğuk hava koşulları nedeniyle güçlükle yapılıyor. Bu süreçte İran Kızılayı'ndan üç personelin kaybolduğu bildirildi.

CUMHURBAŞKANI BİRİNCİ YARDIMCISI GÖREVİ DEVRALACAK

İran Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanı'nın ölümü halinde birinci yardımcısı, lider Ali Hamaney'in atamasıyla Cumhurbaşkanı yetki ve sorumluluklarını devralacak. Yasama, yürütme ve yargı başkanlarından oluşan kurul, yeni bir Cumhurbaşkanı seçimi sürecini en fazla 50 gün içinde düzenlemekle yükümlü.

HÜSEYİN EMİR ABDULLAHİYAN KİMDİR?

1964 doğumlu Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olmuş, Farsça, Arapça ve İngilizce bilmektedir. Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde Bahreyn Büyükelçisi olarak görev yapmış, daha sonra Dışişleri Bakan Yardımcılığı yapmıştır. Ağustos 2021'de Dışişleri Bakanı olarak atanmış ve Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasında önemli rol oynamıştır.

Kaynak: HABERLER.COM