İngiltere‘de sendikaların yükselen enflasyon karşısında çalışanlar için ücret artışı talebiyle düzenlediği genel grev yüzünden okullar kapanırken, demiryolu ve havayolu taşımacılığı felce uğradı.
İşçi Sendikaları Kongresi, aralarında üniversite öğretim görevlileri, memurlar, gümrük görevlileri ve ulaşım çalışanları da olmak üzere farklı sektörlerden 500 bine yakın kişinin greve katıldığını duyurdu.
Basın, iş bırakma eyleminin son 10 yılın en geniş katılımla grevi olduğunu aktardı.
Ulusal Eğitim Sendikası, bugünkü grevin 23 bin okulu etkilediğini belirterek, okulların yüzde 85’inin kısmen veya tamamen kapanacağını duyurdu.
Müze çalışanları ve Londra’da toplu taşıma hizmeti veren otobüslerin şoförleri de greve gidenler arasında yer alıyor.
Gün içinde greve giden çalışanlar, başta başkent Londra olmak üzere ülke genelinde protesto gösterileri düzenleyecek.
Önümüzdeki günlerde ve haftalarda hemşire, ambülans görevlileri başta olmak üzere sağlık çalışanlarının da greve gitmesi bekleniyor.
Son olarak 2011 yılında düzenlenen genel greve 1 milyondan fazla kişi iştirak etmişti.
Sendika yöneticileri, hükümetin öğretmenlere önerdiği yüzde 5'lik teklif gibi bazı ücret artışlarına rağmen, çok sayıda kamu sektörü çalışanının ücretlerinin yükselen enflasyona ayak uyduramaması nedeniyle mali sıkıntıya düştüğü görüşünü dile getiriyor.
İşçi Sendikaları Kongresi hesaplarına göre, artan enflasyon oranı dikkate alındığında kamu çalışanlarının ortalama geliri 2010 yılına göre 203 sterlin gerilemiş durumda.
IMF: Ekonomisi daralacak tek zengin ülke
İngiltere’de enflasyon oranı, son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak geçen yıl yüzde 10,5 oranında artış gösterdi.
IMF’nin dün açıkladığı rakamlara göre, İngiltere, önemli ekonomiler arasında 2023 yılında daralma yaşayacak tek ülke olarak gösterildi.
IMF, daha önce bu yıl yüzde 0,3 büyümesi öngörülen İngiltere ekonomisinin 2023'te yüzde 0,6 küçülmesinin beklendiği uyarısında bulundu.