HDP İstanbul milletvekili Oya Ersoy, "Erzincan İliç'de püskürtme cihazlarıyla Siyanür, Sülfürik asit ve diğer 40 çeşit kansorejen kimyasalı atmosfere veren işletme hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Şirket hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?" sorusunu sordu.

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un Meclis'te verdiği soru önergesi şu şekilde:

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler Köyü’ndeki Çöpler Altın Madeni 2010’dan beri Anagold bünyesindeki Alacer Gold ve Çalık Holding tarafından faaliyetlerine devam etmektedir.  Yöre halkının doğayı zehirleyen bu maden işletmesine karşı açtıkları sayısız dava ve protestolara karşın faaliyeti bir türlü durdurulmayan işletme, Fırat Havzası üzerinde, Fırat Nehri’nin 300 metre dibinde kurulu siyanürlü atık havuzları ve yüzlerce metre derinliğinde maden çukurları ile doğa ve yaşamı tehdit etmeye devam etmektedir. Siyanürlü atık havuzunun ortadan kaldırılması gerekirken, %20’si Çalık Holding’e ait şirket maden sahası ve atık havuzlarında üç kat kapasite artışı yapmak için bakanlıktan ÇED olumlu raporu almıştır. Doğa savunucuları, ekolojistlerin ve yöre  halkının en büyük endişesi kapasite artışı gerçekleşirse; 66 milyon ton kapasiteli, 1280 metre derinlik, 640 futbol sahası büyüklüğünde atık havuzu kapasitesine ulaşılacak, 122 bin ton sülfürik asit, 11 bin ton siyanür kullanılacak ve siyanür havuzlarında biriken asit ve siyanürlü su evaporatörler ile püskürtülerek havaya karışacaktır. 

TMMOB tarafından Çöpler Altın Madeninin kapasite artırımına kaşı dava açmış ve biran evvel işletmenin faaliyetinin durdurulmasını talep etmiştir. Çevreciler ve bilim insanları geri dönüşü olmayan bir felaketle karşı karşıya olduğumuzu dile getirdiği ve hatta ikinci Çernobil olarak nitelendirdikleri bu durumun sonlandırılması amacı ile 13 Nisan tarihinde Erzincan İliç’te açıklama yaparak bakanlığa gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunmuştur.

Afyonkarahisar'da zincirleme kaza: Astsubay şehit oldu, 15 kişi yaralandı Afyonkarahisar'da zincirleme kaza: Astsubay şehit oldu, 15 kişi yaralandı

Bu bağlamda; 
Erzincan İliç'te 197 futbol sahası büyüklüğündeki siyanür ve sülfürik asitli atık havuzunun kapatılarak, kapasite artışını ve maden şirketinin doğada yarattığı ekoyıkımın durdurulması için bakanlığın bir talimatı olacak mıdır?Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Anagold Madencilik ve Çalık Holding’in ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni’nin kapasite artırımına, ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) olumlu kararı nasıl verilmiştir?
Fırat Nehri'ne 300 metreden sülfürik asitli ve siyanürlü su püskürten maden işletmesine verilen, ÇED olumlu kararı iptal edilecek midir? Bakanlık olarak kimyasal maddeler ile çalışma yürütülen bir tesise ÇED olumlu karar nasıl verilmiştir? 
Erzincan İliç'de püskürtme cihazlarıyla Siyanür, Sülfürik asit ve diğer 40 çeşit kansorejen kimyasalı atmosfere veren işletme hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Şirket hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
Halkın yaşam ve geçim alanlarına, su kaynaklarına, tarım arazilerine, doğaya ve canlılara zarar vermeye devam eden bu faaliyet neden hala yasaklanmamaktadır? 

Editör: Haber Merkezi