İş-yaşam dengesinin önemli ölçütlerinden biri olan yıllık ücretli izin ve resmi tatillerin toplam sayısı ülkeler arasında çok büyük değişiklik gösteriyor.
DAHA FAZLA OKU
- Uzun Kovid, 2 ila 4 milyon Amerikalıyı işgücünden çıkardı
- Yeni araştırmaya göre işçilerin neredeyse yüzde 75'i haftada 4 gün çalışmak istiyor
- 2023'te reel ücretler Türkiye'de eriyecek, Asya'da artacak
Hollanda'daki kariyer şirketi Resume.io tarafından Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) gibi uluslararası kuruluşlarla ülkelerin resmi verilerinden derlenerek hazırlanan rapora göre, yılda ortalama 53 gün izin yapılan İran, çalışanların en çok dinlendiği ülke. İran'da her yıl ortalama 27 gün dini bayramlar ve yakın tarihle ilgili anma günlerinden oluşan resmi tatillere ayrılırken, çalışanlara ayrıca 26 gün ücretli izin veriliyor.
Toplam izin ve tatil sayıları bakımından İran'ı San Marino (46) ve Yemen (45) takip ederken; Andorra, Bahreyn ve Butan 44'er günle ilk sıralarda yer aldı.
197 ülke arasından 25'inde yıllık ücretli izin ve resmi tatillerin toplamı 40 veya daha fazla. İzin günleri toplamının 30-40 arasında olduğu ülke sayısıysa 83.
Türkiye, ortalama 14'er, toplamda 28 günlük resmi tatil ve ücretli izin sayısıyla dünya ortalamasına oldukça yakın.
Sıralamanın en altında, Okyanusya'daki adalar topluluğu Mikronezya (9) ile sadece 10'ar gün toplam izin gününün geçerli olduğu ABD ve Nauru yer alıyor:
ABD'de ücretli izin işverenin takdirine kalmış durumda. OECD'ye göre, çalışanlar genelde bir şirkette ilk yılını doldurunca 14 gün izin veriliyor ama işgücünün yaklaşık yüzde 15'i hiç yıllık ücretli izin kullanamıyor.
Raporda bu yüzden ABD için yalnızca 10 resmi tatil günü hesaba dahil edildi.
Dünya ortalaması, resmi tatiller için 11,8 ve ücretli izin hakkı bakımından 18,2 gün. Yani, toplamda 30 günü izinli olarak geçirmek bugünkü dünya şartlarında geçerli norm.
Independent Türkçe, Resume.io