İki ay önce uzaya fırlatılan Güney Kore'nin yörünge aracı Danuri, Ay'ın yüzeyi ve Dünya'nın siyah beyaz fotoğraflarını başarıyla gönderdi.
Güney Kore Uzay Ajansı (KARI) yaptığı açıklamada görüntülerin, Ay yüzeyinden 120 kilometreden daha az bir mesafeden 24 Aralık ile 1 Ocak arasında çekildiğini aktardı.
Açıklamada gönderilen fotoğraflar ve video görüntülerinin “2032'de Ay’a iniş için olası yerleri belirlemede kullanılacağı" duyuruldu.
Danuri’nin her iki saatte bir ayın etrafındaki tam turunu tamamladığını kaydeden KARI, yörünge aracının ay yüzeyini haritalandırıp analiz edeceği ve manyetik kuvvet ile gama ışını ölçümleri yapacağı görevine önümüzdeki ay başlayacağını bildirdi.
Açıklamada, Danuri’nin Dünya’ya göndereceği fotoğraf ve görüntü videoları aracılığıyla deneysel bir teknoloji olan “uzay internetinin” test edileceği vurgulandı.
Güney Kore'nin uzay için belirlediği hedefler neler?
ABD ile ay yörüngesi üzerinde çalışan Güney Kore 2032 yılına kadar Ay’a, 2045 yılına kadar ise Mars’a insansız uzay roketi göndermeyi hedefliyor.
Güney Kore, kendi dilinde Ay anlamına gelen “dal” ve keyif anlamına gelen ‘nuri’ ismini birleştirerek, uzay aracını Danuri olarak adlandırıyor.
Bu yıl ağustos ayında ABD'den SpaceX firmasına ait bir roketle fırlatılan Danuri, geçen ay da Ay yörüngesine girmişti.
Güney Kore, kendi teknolojisiyle uzaya uydu yerleştiren 7'nci ülke
Güney Kore geçen yıl ilk yerli roketi “Nuri”nin taşıdığı uyduları Dünya'nın 700 kilometre üzerinde başarıyla yörüngeye yerleştirmişti. Böylelikle Güney Kore kendi teknolojisiyle uzaya uydu yerleştiren 7'nci ülke olmuştu.
Güney Kore’nin geliştirdiği ilk roket, 21 Ekim 2021'de üzerindeki 1,5 ton yapay uyduyu yörüngeye yerleştirmede başarısız olmuştu. KARI, Nuri roketinin 2027'ye kadar 4 kez daha uzaya fırlatılacağını duyurmuştu.