Güney Afrika'da Elektrik Krizi: 2 Yılda 1,5 Milyon Kişi İşini Kaybetti
Güney Afrika Elektrik Bakanı Ramokgopa'nın açıklamasına göre 2022 ve 2023 yıllarında elektrik kesintileri nedeniyle 1,5 milyon kişi işini kaybedecek. Ülke, eskiyen üretim altyapısı, sabotaj ve çalınan kablolar nedeniyle uzun süredir ciddi bir elektrik krizinden muzdarip.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde son iki yılda yaklaşık 1,5 milyon kişi elektrik krizi nedeniyle işini kaybetti.
Güney Afrika Elektrik Bakanı Kgosientsho Ramokgopa, basın açıklamasında ülke genelindeki elektrik kesintileri nedeniyle 2022 yılında yaklaşık 640 bin kişinin işini kaybedeceğini söyledi.
Bakan Ramokgopa, bazı akredite kurumların geliştirdiği modellere göre elektrik krizinin zirveye ulaşacağı 2023 yılında kesintiler nedeniyle yaklaşık 840 bin kişinin işini kaybedeceğini kaydetti.
İşsizlik oranının yüzde 30 civarında olduğu Güney Afrika'da işsizlik sorunu uzun yıllardır devam eden kronik bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
Güney Afrika, kıtada elektriğe en fazla erişime sahip ülkelerden biri olmasına rağmen, eskiyen üretim altyapısı, sabotaj ve kablo hırsızlığı nedeniyle uzun süredir ciddi bir elektrik krizinden muzdarip.
Ülke genelinde son iki yılda günde 10 saate kadar planlanan elektrik kesintileri ekonomiye işsizlik olarak yansırken, üretim sektörü de kesintilerden oldukça olumsuz etkileniyor.
Dünyanın en büyük kömür üreticilerinden biri olan Güney Afrika, elektrik üretiminin %80'inden fazlasını kömürle çalışan termik santrallerden sağlıyor.
Faydalı ömürlerinin sonuna gelen santrallerin sürekli arıza yapması nedeniyle ülkedeki elektrik krizinin önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşeceği tahmin ediliyor.
Nükleer reaktörlerle de elektrik üreten Güney Afrika, elektrik krizine çözüm olarak yenilenebilir enerjiye geçiş yönünde adımlar atmış olsa da bu geçişin kısa vadede finansal nedenlerden dolayı gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor.(Haberglobal)