Finlandiya Parlamentosu'nun ülkenin NATO'ya üyelik sürecini hızlandırmak için oturumlara başlaması, ittifaka beraber girmeyi hedefledikleri komşusu İsveç'i geride bırakma ihtimalini artırdı.
Rusya ile en uzun kara sınırına sahip Avrupa ülkelerinden biri olan Finlandiya, Moskova yönetiminin Ukrayna'yı işgali sonrası kendi güvenliğini sağlama almak için İsveç ile birlikte uzun yıllar nötr kaldıkları NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu.
Fakat İsveç'ten daha az diplomatik engelle karşılaşan Helsinki yönetimi, nisan ayında yapılacak seçimlerden önce üyelik ile ilgili adımlar atacağının sinyallerini verdi.
Finlandiyalı milletvekilleri NATO sözleşmesini kabul ettiklerini onaylayan yasa tasarısını 2 Nisan'daki seçimler öncesinde parlamentodan geçirmek üzere harekete geçti.
Milletvekilleri tasarı üzerinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ülkeyi ziyaret ederek Başbakan Sanna Marin ve Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile görüşeceği salı günü tartışacak. Tasarının çarşamba günü oylanması bekleniyor ve kabul edilmesi halinde NATO üyelerinin onayının ardından Finlandiya yeni hükümet kurulmadan dahi harekete geçebilecek.
Tasarının büyük bir engelle karşılaşmadan kabul edilmesi bekleniyor. Finlandiya en başından beri NATO'ya İsveç'le birlikte girmek istiyor, fakat parlamentonun bu adımı Helsinki'nin yola tek başına devam edebileceği şeklinde de yorumlandı.
Kanun tasarısı NATO üyelerinin onayının ardından Finlandiya Cumhurbaşkanına imza için 3 ay süre tanıyor.
- Stoltenberg: Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin zamanı geldi
- İsveç Başbakanı Kristersson: Türkiye ile NATO görüşmeleri mart ortasında yeniden başlayacak
Otuz üyeli ittifakın Türkiye ve Macaristan haricindeki tüm üyeleri bu iki ülkenin üyelik başvurularını onayladı. Türkiye "terörist" olarak tanımladığı kişilerin topraklarında kalmasına izin verdiklerini sürerek iki ülkenin üyeliğine itiraz etmişti.
Sürdürülen müzakereler sonucunda Türkiye, Finlandiya ile ilgili itirazlarının zaman içerisinde son bulduğunu belirtti. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Finlandiya'nın üyeliğine sıcak baktıklarını belirterek İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreçlerini ayırabileceklerini vurguladı.
Öte yandan İsveç, Finlandiya'nın tek başına hareket etmesine sıcak bakmasına rağmen durumun iki ülke arasındaki sıkı askeri işbirliğini karmaşıklaştırabileceği belirtiliyor.