Hamas, birçok ülke tarafından terör örgütü olarak bilinen bir örgüttür. İsrail, ABD ve birçok diğer ülke Hamas'ı terör örgütü olarak kabul eder. Hamas, Filistin topraklarındaki İsrail-Filistin çatışmasında yer alır ve silahlı eylemler gerçekleştirir. Ancak Hamas'ın Filistin'de siyasi bir varlığı da bulunmaktadır.

Görgü tanıklarından Muhammed İbrahim, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e saldırıya ekmek sırasındayken yakalandığını söyledi. İbrahim, "Hiçbir uyarı verilmeden bir anda 7-8 füze bölgeye isabet etti. Yerde kocaman oyuklar açıldı. Birçok kişi öldü. Her yerde ceset parçaları vardı" dedi

Saldırı anında kamp dışında olduğunu söyleyen Muhammed Esved ise füzeler bölgeye isabet eder etmez doğrudan kamptaki ailesine koştuğunu belirtti.

YARALI ÇOCUKLARI TAŞIYANLAR DA ÇOCUKTU

Esvad, gördükleri karşısında şok olduğunu belirterek, şunları söyledi:

yaralanan çocukları taşıyan kişiler de çocuktu. Havayı boğan gri toz içinde hareket ediyorlardı. Ölü insanların bedenleri molozların üzerinde asılı duruyordu, birçoğu tanınmayacak duruma gelmişlerdi. Bazıları kanlar içerisinde asılı dururken, diğerleri ise yanmıştı. Kadınlar ne yapacağını bilemeden çığlıklar içerisindelerdi. Çocukları vefat ettiği için ağlasalar mı yoksa koşup onları arasalar mı napıcaklarını bilmiyorlardı. Özellikle saldırı anında bölgede çok sayıda çocuk oynuyordu.

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde çalışan İsviçre merkezli sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) üyesi Muhammed Havaşri, "Küçük çocuklar hastaneye ciddi yaralanmalar ve ağır yanıklarla geldi. Aileleri yanlarında değildi, çoğu çığlık atarak annelerini ve babalarını istiyordu" açıklamasını yaptı.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı sayılara göre ilk belirlemelerde İsrail ordusunun Cibaliye'ye saldırısında 100 kişi katledildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcülerinden Daniel Hagari ise saldırılarda Hamas militanlarının karargah olarak kullandığı noktaların hedef alındığını söyledi.

Hagari, operasyonda Hamas'ın  yüksek düzeyli yöneticilerinden İbrahim Biari'nin yanı sıra birçok militanın katledildiğini de iddia etti.

İsrail, Hamas Liderinin Ölüm İhtimalini Araştırıyor İsrail, Hamas Liderinin Ölüm İhtimalini Araştırıyor

IDF sözcülerinden Richard Hecht ise sivil kayıplara ilişkin "Savaşın trajedisi böyle bir şey" dedi.

Öte yandan Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, üst düzey yöneticilerinin Cibaliye mülteci kampında yer almadığını iddia etti. Kasım, İsrail'in kamptaki "sivillere, çocuklara ve kadınlara karşı iğrenç bir suç işlediğini" ve bunu örtbas etmeye çalıştığını savundu.(karar)

Editör: Haber Merkezi