Yunanistan'ın turistik Santorini Adası yakınlarındaki Kolumbo deniz altı volkanının, yıkıcı bir patlamaya neden olabilecek, büyük bir magma rezervi biriktirdiği tespit edildi.

Geochemistry, Geophysics, Geosystems dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, Ege Denizi'nde yer alan Kolumbo'nun daha önce bilinmeyen bir magma odası bulunduğunu ve bu odanın magmayla dolduğunu ortaya çıkardı.

Alman Bakan  Annalena Baerbock: Lübnan çöküşün eşiğinde Alman Bakan Annalena Baerbock: Lübnan çöküşün eşiğinde

Tıbbi ultrasona benzeyen yeni bir görüntüleme tekniği kullanan Imperial College London'dan jeofizikçi Kajetan Chrapkiewicz ve ekibi, magma rezervinin volkanın yaklaşık 3,2 kilometre derinliğinde toplandığını gördü.

Chrapkiewicz ve meslektaşları, Kolumbo'nun magma hacminin önümüzdeki 150 yıl içinde 2 kilometreküpe ulaşabileceğini öne sürdü. Ekibe göre, yakın zamanda bir patlama yaşanmasa bile bu magma biriktiren aktif yanardağı, ciddi bir tehlike oluşturuyor.

Kolumbo, en son 400 yıl önce büyük bir patlama yaşanmasına rağmen dünyanın en aktif deniz altı volkanlarından biri olarak biliniyor.

Volkan en son 1650 yılında patlamış ve 70 kişinin ölümüne sebebiyet vermişti. Ancak bugün, yalnızca 8 kilometre uzaklığında bulunan Santorini Adası bir turizm merkezi konumunda.

Bugün biriken magmanın, 400 yıl önce biriken ve patlamaya yol açan magma hacmine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kolumbo deniz altı volkanı onlarca kilometre yüksekliğinde patlama oluşturabilen, son derece patlayıcı bir volkan ailesinin bir üyesi. Volkanın patlaması bir tsunami ve kül yağmuru riskini de beraberinde getiriyor.

Araştırmacılar, volkanın gerçek zamanlı olarak izlenmesi gerektiğini söylüyor.

Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi