GENEL

e-Devlet üzerinden isim değişikliği hakkında bomba iddia

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyadı değişikliği başvurularının 24 Aralık 2022'ye kadar e-devlet aracılığıyla yapılabileceğini açıkladı. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, "İsim değişikliği süresi, Türk vatandaşlığına geçen seçmenleri gizlemek için mi uzatıldı?" diye sordu.

CHP’li Ali Mahir Başarır, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun Geçici 11 inci maddesinde düzenlenen isim ve soyadı değişikliği konusundaki iddiaları ve süre uzatımını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı AKP'li Erdoğan’ın isim ve soyadı değişikliğinin süre uzatımının altında seçimi kaybetme korkusu olduğunu belirten Başarır, “Önümüzdeki süreçte yapılacak olan seçimi kaybedeceklerini anladılar ve kaybedecekler. Şimdi de Suriye ve Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçenlerin isimlerini değiştirerek seçmen listesinde ne kadar Afgan ve Suriyeli seçmen olacağını gizleme telaşı içerisindeler. Ama onlara da hak vermiyor değilim çünkü ekonomi başta olmak üzere tüm alanlardaki beceriksiz politikaları nedeniyle vatandaşlarının karşısına çıkacak yüzleri yok. Bu tür basit yollara başvurmak zorunda kaldılar ancak ne yaparlarsa yapsınlar bu halk gereken cevabı sandıkta verecektir” dedi.

Başarır, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu soru önergesinde, “İsim ve soyadı değişikliği süre uzatımının gerekçesi Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen kişilerin ne kadar oy kullandığını gizlemek midir?” ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın soru önergesi şöyle:

“RAKMLARIN GERÇEĞİ YANSITMADIĞI KONUŞULUYOR”

“5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun Geçici 11 inci maddesinde, “Kişinin üç yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir. İl ve ilçe idare kurullarının vereceği karar kesindir…” denilmektedir. Bu hususta Cumhurbaşkanı’nın süre uzatma konusunda yetkili olduğu da belirtilmiş ve sürenin uzatıldığı kamuoyuna yansımıştır.

Son günlerde kamuoyunda Türk vatandaşlığına geçmiş bulunan Suriye, Afgan vs. vatandaşlarının da bu hükümden yararlanarak isimlerini toplu olarak değiştirdikleri iddia edilmiştir. Her ne kadar bakanlığınız verilerine göre Suriye ve Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen seçmen sayısını açıklasanız da açıklanan bu rakamların gerçeği yansıtmadığı kamuoyunda ağırlıklı olarak konuşulmaktadır. Ayrıca hukuki açıdan bu sorun değerlendirildiğinde isim değişikliğinin ancak şu hallerde yapılabiliyor olması gerekmektedir:

1-21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları

2-Yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları

3-Genel ahlaka uygun olmayan ad ve soyadları

4-Toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadları.

5 SORU YÖNELTTİ

Başarır ardından şu soruları yöneltti:

1-5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na Geçici madde eklendiğinden bugüne kadar kaç vatandaş bu yolla isim ve soyadını değiştirmiştir?

2-Daha önce Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçmiş bulunan kaç kişi 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na Geçici 11 inci madde kapsamında isim ve soyadını değiştirmiştir?

3- Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen kişiler, ayrı ayrı belirtilmek üzere yukarıda 4 madde olarak açıklanan hangi gerekçeyi kullanarak isim ve soyadını değiştirmişlerdir?

4-Bu kanuna göre kaç vatandaşın başvurusu reddedilmiştir? Hangi gerekçelerle reddedilmiştir?

5-İsim ve soyadı değişikliği süre uzatımının gerekçesi Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen kişilerin ne kadar oy kullandığını gizlemek midir?