Endonezya'da bir kadın, "Bismillah" diyerek domuz eti yediği bir videoyu sosyal medya platformu TikTok'ta paylaşması sebebiyle iki sene hapis cezasına çarpıtırıldı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 33 yaşındaki Lina Lutfiawati, dindar fert ve gruplara karşı "nefret kışkırtıcılığı" ile yargılandı.

Lutfiawati ayrıca 16.245 dolar para cezasına çarptırıldı. Bunu ödemediği takdirde mapus cezasının üç ay uzatılmasına karar verildi.

Gazze'de Son Durum: Can kaybı 42 bin 344'e çıktı Gazze'de Son Durum: Can kaybı 42 bin 344'e çıktı

Müslüman popülasyonun çoğunlukta olduğu Endonezya'da daha evvel de münakaşalı dine hakaret kanunları kapsamında eş davalar gündeme gelmişti.

TikTok fenomeni Lina, Bollywood filmlerine hayranlığı sebebiyle Hintlere özgü "Mukarji" soyadını kullanıyor ve kendisini Müslüman olarak adlediyor.

İki milyondan fazla takipçisi var ve Hindistan'da da bir şirket sahibi.

Lutfiawati, "Bismillah" diyerek domuz eti yediği videoyu Mart ayında paylaşmıştı. O sırada Hindu popülasyonun yoğunlukta olduğu ve turistlerin uğrak yeri olan Bali adasını ziyaret eden Lutfiawati, tadını merak ettiği için domuz eti yediğini söyledi.

Milyonlarca defa izlenen video yoğun tenkit aldı ve "Müslüman olduğu halde öğrenerek domuz yediği" yargılamasıyla Lutfiawati hakkında polise şikayette bulunuldu.

Polis Lutfiawati'ye kavmi ve dini husumet eyleminde bulunma yargılaması yöneltti.

Endonezya'nın en üstü dini müesseseyi Ulema Konseyi de videonun dine hakaret kapsadığı istikametinde görüş bildirdi.

Lutfiawati mapus cezası aldıktan sonra da sosyal medyada destek ve kınama istikametinde değişik görüşler belirtildi.

İnsan hakları grubundakiler ise dine hakaret yasalarını, dini azınlıkları hedef almak için kullanıldığı gerekçesiyle uzun zamandır eleştiriyordu.

Geçen yıllarda Endonezya polisi, bir barın Muhammed adlı müşterilerine ücretsiz içki satışı nedeniyle altı kişiyi tutuklamıştı.

2017'de de eski Cakarta Valisi Basuki Purnama, İslam'ın küçük düşürücü söylemlerde bulunduğu iddiasıyla iki yıla yakın hapis cezası da almıştı.(Halk)

Editör: Haber Merkezi