İddianamede, Dilan ve Engin Polat'ın 3 ayrı suçtan 20'şer yıldan 40'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Yasa dışı yollardan edinilen paraların "soğuk cüzdan yöntemi" ile sisteme sokulmadan transfer edilerek aklandığı belirtildi. Örgütün, kısa sürede elde ettikleri şöhret ve tanınırlık sayesinde gerçek ticari faaliyetlerde de bulunduğu, bu yolla aklama suçlarının izlenmesini zorlaştırmaya çalıştıkları kaydedildi.

İddianamede, yasa dışı ten elde edilen paranın aklanarak gerçek bir ticaretten kaynaklandığı izlenimi yaratmak için birden fazla şirketin kurulduğu ve bu şirketlerin sahte faturalar düzenleyip kullandığı ifade edildi. Bu şirketlerde gerçekte olmayan iş ve işlemlerle ilgili sahte belgeler hazırlandığı ve kanunen tutulması gereken defterler dışında gizli kayıtlar tutulduğu aktarıldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan 75 sayfalık iddianamede, Engin Polat liderliğindeki suç örgütünün kara para aklama sürecini yönettiği belirtildi. İddianamede, Engin Polat'ın birçok akrabasıyla birlikte şirketler kurduğu, bu şirketlerde eşi Dilan Polat ile ortak olduğu ve şirketlerin güzellik, kozmetik ve medikal alanlarda faaliyet gösterdiği ifade edildi.

Mali müşavir Ahmet Gün'ün, Polat ailesine ait şirketlerin mali işlerini yürüttüğü ve sahte belgeler düzenlediği kaydedildi. Polat grubunun mal alışlarının büyük bir kısmının, Engin Polat'ın ailesi veya bağlantılı kişiler tarafından yönetilen sahte şirketlerden gerçekleştirildiği ve bu tedarikçilerin gerçek bir mal alışı olmadığı belirtildi.

İddianamede, Engin Polat'ın Milda Gayrimenkul Otomotiv Şirketi aracılığıyla çok sayıda lüks taşıt ve gayrimenkul aldığı ve bu şirketin banka hesaplarına nakit yatırarak aklama sürecini tamamlamaya çalıştığı ifade edildi.

Ayrıca, Engin Polat'ın Derkan Başer liderliğindeki yasa dışı organizasyonuyla olan irtibatının tanık beyanları ve delillerle ortaya konduğu vurgulandı.

Bakan Tunç: 2 yılın altında ceza alanlar da cezaevine girecek Bakan Tunç: 2 yılın altında ceza alanlar da cezaevine girecek

Engin Polat'ın liderliğinde kurulan suç örgütünün yasa dışı yollardan elde edilen parayı, çok sayıda şirket kurarak ve sahte belgeler düzenleyerek dolaşıma soktuğu, bu paraları nakit çekerek ve Milda isimli şirketin hesaplarına nakit yatırarak aklamaya çalıştığı belirtildi.

İddianamede, örgüt üyelerinin fikir ve eylem birliği içinde hareket ederek kara para aklama suçunu işledikleri ifade edildi.

İddianamede, Dilan ve Engin Polat'ın "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" suçlarından ayrı ayrı 20'şer yıldan 40'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Diğer şüphelilerin ise farklı suçlardan değişen oranlarda cezalandırılmaları istendi

Kaynak: BirGün