17 Haziran, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü" olarak anılmaktadır. Bu gün, 1994 yılından bu yana kutlanmakta olup, sürdürülebilir arazi yönetimi ve kamu bilincinin artırılması için önemli bir platform sunar.

BM verilerine göre, çölleşme nedeniyle her saniye dört futbol sahası büyüklüğünde sağlıklı arazi kaybediliyor ve bu durum yılda 100 milyon hektar arazinin bozulmasına neden oluyor. 1900 yılından bu yana çölleşme ve kuraklık, en az 11 milyon kişinin ölümüne ve 2 milyar insanın etkilenmesine yol açmıştır.

Bu yılın teması "Toprak için Birlik: Mirasımız, Geleceğimiz" olarak belirlenmiştir. Tema, sürdürülebilir arazi yönetimini desteklemek için toplumun tüm kesimlerini harekete geçirmeyi amaçlıyor.

Son dakika! Çanakkale'de deprem! Son dakika! Çanakkale'de deprem!

Kuraklık ve İklim Değişikliği Tehdidi

UNCCD verilerine göre, karasal ekosistemlerin yüzde 84'ü kuraklıkla bağlantılı orman yangınları riski altında. Hızla artan nüfus ve gıda güvenliği sorunları yaşayan bölgelerde, iklim değişikliği kuraklık riskini daha da artırıyor. Çölleşme nedeniyle 2045 yılına kadar 135 milyon kişinin yerinden edilmesi bekleniyor.

Göç ve Güvenlik Sorunları

Dünya Bankası'nın verilerine göre, kuraklık, su kıtlığı, azalan mahsul verimliliği, deniz seviyesinin yükselmesi ve aşırı nüfus yoğunluğu gibi faktörler nedeniyle 2050 yılına kadar yaklaşık 216 milyon insan göç etmek zorunda kalabilir. Kuraklık ve iklim değişikliği, ulusal güvenlik sorunlarına yol açmakta ve ülkelerin yüzde 70'i bu durumu ulusal güvenlik sorunu olarak tanımlamaktadır.

Afrika'da Kuraklık ve Arazi Bozulması

Dünya nüfusunun 3,6 milyar kişisi yılda en az bir ay su kıtlığı yaşayan bölgelerde yaşamaktadır ve bu rakamın 2050'de 4,8 ila 5,7 milyar kişiye ulaşması beklenmektedir. Kuraklıkların dünya nüfusunun dörtte üçünü etkilemesi öngörülmekte olup, bu kuraklıkların yüzde 44'ü Afrika'da yaşanmıştır. Son 20 yılda Afrika'da 134 kuraklık vakasının 70'i görülmüştür.

Afrika topraklarının üçte ikisi bir dereceye kadar bozulmuş durumda olup, arazi bozulmasının en az 485 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilmektedir.

Kaynak: KARAR