Çin'de Et ve Sebze Atıklarından Elde Edilen Yakıtla Uçan Uçaklar: Sürdürülebilir Havacılıkta Yenilik

Çin'de, her yıl et ve sebze atıklarından elde edilen 150 bin ton atık, sürdürülebilir yakıt üretimi için geri dönüştürülerek havayolu şirketlerine satılıyor. Bu yöntem, küresel CO2 emisyonlarının yüzde 2 ila yüzde 3'ünü oluşturan havayolu endüstrisinin 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma hedefine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Havacılık sektörü, temiz yakıtlar olarak adlandırılan SAF'ları (Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı) kullanarak karbonsuzlaşmayı hedefliyor. SAF'lar, odun, tarımsal kalıntılar, algler, biyokütle ve kullanılmış petrol gibi çeşitli kaynaklardan elde edilebilen yakıtlardır. Bu yakıtlar, kullanıldıkları uçaklarda CO2 emisyonlarını yüzde 80'e kadar azaltabilmektedir.

Çin'in güneybatısındaki Çengdu şehrinde, restoranlardan elde edilen 150 bin ton atık yağ, Jinshang şirketi tarafından toplanıp işleniyor. Bu atıklar rafine edilerek endüstriyel sınıf bir yağ elde ediliyor ve daha sonra Avrupa, ABD ve Singapur'a ihraç ediliyor. Bu ülkelerde, atık yağlar sürdürülebilir havacılık yakıtına dönüştürülüyor.

iPhone 17 serisinin detayları ortaya çıktı iPhone 17 serisinin detayları ortaya çıktı

Air France ve Airbus gibi havayolu şirketleri, Total Energies tarafından üretilen SAF'ları kullanarak uzun mesafeli uçuşlar gerçekleştiriyor. Örneğin, Air France, 2021'de Paris ile Kanada'daki Québec arasında yüzde 16 SAF içeren bir uçuş gerçekleştirdi. Airbus ise 2022'de yüzde 100 kullanılmış yemeklik yağdan elde edilen sürdürülebilir yakıtla bir A380 uçurdu.

Ancak, SAF'ların geniş ölçekte kullanımı için tedarik zinciri ve üretimde iyileştirmeler yapılması gerekiyor. Şu anki durumda, SAF'lar kerosenden üç ila dört kat daha pahalı olabiliyor. Air France'ın CEO'su Anne Rigail, SAF kullanımının maliyetine dikkat çekerek, yüzde 1 SAF'ın havayolu için 100 milyon euro değerinde olduğunu, ancak yüzde 10 SAF'ın bir milyar euro değerinde olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre, SAF'lar 2019'da küresel havacılık yakıt tüketiminin yüzde 0,1'inden daha azını oluşturdu. Ancak, SAF'ların üretimindeki artışla birlikte, havacılık sektörünün 2050 yılında sıfır net emisyona ulaşma hedefine yüzde 65 oranında katkıda bulunabileceği tahmin edilmektedir.(Haberglobal)

Editör: Haber Merkezi