Tarım sektöründe yaşanan yüksek enflasyon ve artan fiyatlar, üreticilerin üzerindeki baskıyı artırmaya devam ediyor. Mazot, gübre gibi girdilerdeki yüksek fiyat artışları, tarımsal üretimin maliyetini artırıyor.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün bankalara olan kredi borçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Gürer, bir yılda tarım sektörünün bankalara olan kredi borçlarının yüzde 75 arttığını belirtti. Bu artışın çiftçilerin üretim yapabilmek için borçlanmak zorunda kaldığını gösterdiğini ifade etti. Tarımsal desteklerin yetersiz olduğunu dile getiren Gürer, yaptığı mazot hesabıyla da bu durumu ortaya koydu.

2023 yılında tarım sektörünün bankalara olan borcunun 363 milyar 395 milyon TL olduğunu, ancak bu rakamın 2024 yılında yüzde 75 artarak 637 milyar 438 milyon TL'ye yükseldiğini belirtti. Ayrıca takipteki kredi tutarının 2 milyar 262 milyon TL olduğunu aktardı.

Gürer, yüksek faiz oranları ve artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçilerin üretim sürecine borçlanarak başladığını ancak beklenen verimi alamadıklarını veya ürünlerinin değer bulmadığını ifade etti. Bu durumun çiftçilerin üretimden uzaklaşmasına neden olduğunu vurguladı.

Tarım Kanunu'nun 21. maddesinde çiftçilere verilmesi gereken destek tutarının yüzde 1 olduğunu hatırlatan Gürer, ancak bu desteklerin gerçekleşmediğini söyledi. Çiftçilere verilmesi gereken destek tutarının kanunda belirtildiği gibi olmadığını ve AK Parti iktidarı döneminde bu tutarların hiçbir zaman verilmediğini belirtti.

Evlilik yıldönümü çiçeğini almak isterken şehit olmuş Evlilik yıldönümü çiçeğini almak isterken şehit olmuş

Gürer, çiftçilere sağlanan mazot desteğinin vergi olarak geri alınmasını örnek göstererek, çiftçilere verilecek olan mazot desteğinin vergisiyle çiftçilere sağlanan tarımsal destek tutarının yaklaşık 3 katının çiftçiden geri alınmış olacağını ifade etti. Bu durumun çiftçilerin yaşadığı zorlukları daha da artırdığını belirtti.

Kaynak: karar