İran Fransa'yı, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e hakaret olarak gördüğü hiciv dergisi Charlie Hebdo'da yayınlanan karikatürlerin sonuçları konusunda uyardı.

NATO TUSAŞ’a yönelik terör saldırısını kınadı NATO TUSAŞ’a yönelik terör saldırısını kınadı

Haftalık dergi, İran'da üç ayı aşkın süren halk protestolarını desteklemek amacıyla geçen aralıkta başlattığı yarışmada ülkenin en yüksek seviyedeki dini ve siyasi liderini karikatürize eden çizimler yayınlamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin-Emir Abdullahiyan Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Fransa'nın "yanlış yolu seçtiğini ve sınırları aşmasına izin vermeyeceklerini" belirterek, "Bir Fransız yayın organının dini ve siyasi otoriteye karşı karikatürler yayınlayarak yaptığı hakaret ve ahlaksızlık, etkili ve kararlı bir yanıt almadan geçmeyecektir" dedi.

Bu açıklamadan kısa süre sonra ise ülkede Fransa'nın en eski ve en önemli eğitim merkezlerinden biri olan Fransız Araştırma Enstitüsü'nün (IFRI) kapatıldığı duyuruldu. Ayrıca Fransa'nın İran Büyükelçisi Nicolas Roche da Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

"İran Fransa'ya ders veremez"

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a yakın isimlerden Avrupa İşleri Bakanı Nathalie Loiseau, İran'ın tepkisini Charlie Hebdo'ya yönelik bir "müdahale girişimi ve tehdit" olarak nitelendirdi.

Loiseau, "Şunu açıkça ifade edelim: Tahran'daki baskıcı ve teokratik rejimin Fransa'ya vereceği hiçbir ders yoktur" dedi.

Charlie Hebdo'nun Riss olarak bilinen baş editörü Laurent Sourisseau da başyazısında, "1979'dan bu yana kendilerine baskı uygulayan teokrasiye karşı özgürlüklerini savunmak için hayatlarını riske atan İranlı kadın ve erkeklere desteğimizi göstermenin bir yoluydu" diye yazdı.

Charlie Hebdo, 2015'te Paris'teki ofisine düzenlenen ve aralarında en tanınmış karikatüristlerinin de bulunduğu 12 kişinin ölümüne neden olan saldırının yıl dönümü münasebetiyle karikatürleri özel bir sayıda yayınladı. Sayıda Hamaney ve diğer din adamlarını tasvir eden çeşitli cinsel imgeler yer aldı. Diğer karikatürler ise yetkililerin protestoları bastırmak için idam cezasını bir taktik olarak kullandığına işaret ediyordu.

İran'da devrim lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin halefi olan Hamaney'i eleştirme hakkı bulunmuyor. Humeyni 1989'da "Şeytan Ayetleri" kitabı nedeniyle yazar Salman Rüşdi'nin öldürülmesini emreden bir fetva yayınlamıştı.

Yazar geçen yıl New York'ta bir etkinlikte bıçaklanmış fakat Tahran saldırının sorumluluğunu üstlenmemişti.

İran rejimi, ülkenin kadınlara yönelik katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanan İranlı bir Kürt olan Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de gözaltında ölümüyle tetiklenen üç aylık tarihi protestolara sahne oldu.

Oslo merkezli İran İnsan Hakları grubu, protestolarda en az 476 kişinin öldüğünü söyledi.

Ek kaynaklar • AFP

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi